Внимание! Могат ли упражненията да сменят лекарствата?

Едва около 30% от лекарите в света, предписват упражнения за лечение на различни болести (у нас навярно са под 3%). Ново изследване на катедрата по медицина към Кралския университет във Великобритания обаче показа, че физическата активност задължително трябва да бъде включена в техния арсенал, защото упражненията могат да бъдат толкова ефективни, колкото и лекарствата.

фитнес и здравеИзследователите достигнаха до този извод, след като разгледаха констатациите от 16 анализа и 305 индивидуални проучвания, включващи почти 340 000 души. Заключението е, че подобно на медикаментозната терапия, физическата активност намалява с пъти вероятността пациентите да умрат от болести на сърцето, диабет и инсулт. В някои случаи даже упражненията са по – ефективни от лекарствата.

Защо лекарите изписват лекарства вместо упражнения?

Нормално е да си зададем този въпрос. Отговорът е много прост, въпреки че може да бъде изненадващ за някои хора. Учените казват, че причината е чисто прагматична и икономическа.

На първо място, повечето научни изследвания се финансират от големите производители на лекарства, които дават средства за науката отчасти и заради собствената си изгода. Когато знаят какви са проблемите на хората, те създават съответни медикаменти.

Втората причина лекарите да „забравят” за упражненията не е много по – различна. На тях просто им е по – изгодно да продават хапчета отколко здраве, защото получават сериозни отстъпки от фармацевтичните комбинати за всяка продадена бройка. Така че не се учудвайте, когато вашият личен лекар ви предпише прибързано възможно най – скъпия антибиотик. Той много добре знае защо го прави.

Истината

От гледна точка на човечността и здравето, нежеланието на лекарите да изписват лечение с упражнения може да се приеме като сериозен пропуск. Защото с редовно посещение в залата за фитнес, съвсем безболезнено и доста по – евтино, ще можете да смъкнете нивата на лошия холестерол и да прочистите кръвоносната система. От друга страна обаче, без лекарства не може да се живее, защото понякога те са единственото нещо, което може да ни спаси.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *