Треньорът на Станка Златева, Симеон Щерев напуска България

Симеон Щерев

  Българският спорт може да изгуби един от най-успешните си треньори в последните години. Симеон Щерев, личният наставник на световната шампионка по борба Станка Златева, е отворен за предложения за работа от други държави.

Преди дни бившият борец, бронзов медалист от Олимпиадата в Сеул, намекнал в спортна компания, че му минава през ума да напусне България и да подготвя борци в чужбина. Подобни мисли му се прокрадвали не от скоро, а причините не били една и две. Обидил се от изказване на министър Дянков, че дадените от държавата пари за олимпийската подготовка за Игрите в Лондон не били оправдани. На Албиона България спечели само 2 медала – Станка взе сребро, а Тервел Пулев – бронз.

Щерев дал за пример средствата, които например САЩ отделя за своите спортисти. „Там дават на състезателите си по 10 хил. долара месечна заплата. А моята Златка знаете ли колко зима? Една десета от тази сума“, натъртил Щерев.

Сребърната медалистка от Лондон е с 2200 лева заплата, с които освен че трябва да живее, провежда и част от своята подготовка.

Със Станка Златева

Допреди Игрите в Пекин преди четири години, държавата отпускала на пехливанката месечно по 1000 лева. Сумата набъбнала двойна след среброто, с което Златева се върна от столицата на Китай.

Дори и сегашната заплата на Станка не била достатъчна тя да се чувства като спортист от бяла държава. „Не може да мислиш дали утре ще имаш пари за хляб и да печелиш медали“, добавил треньорът на Станка.

Щерев подхвърлил, че му предстои разговор федерацията и министерството и ако идеите му за подготовка за Олимпиадата в Рио де Жанейро не бъдат приети, с готовност ще последва примера на други родни специалисти, емигрирали в чужбина.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *