Росица Данаилова: Щях да погубя брат си Стефан Данаилов!

80 навърши на 26 ноември актрисата от театър „Българска армия“ Росица Данаилова. Здравето не й позволява големи пиршества, но сестрата на Стефан Данаилов бе почетена със семейно тържество от най-близките. На крака й дойде и именитият й брат, синът й се обади чак от ЮАР.

Росица Данаилова посреща 80-и юбилей с разклатено здраве и с много пожелания да укрепне
Росица Данаилова посреща 80-и юбилей с разклатено здраве и с много пожелания да укрепне

Росица Данаилова е приета във ВИТИЗ през 1951 г. в класа на Стефан Сърчаджиев. Съученичка е с Никола Анастасов, Татяна Лолова, Григор Вачков, Ицхак Bинци, Иван Джамбазов, режисьора Методи Андонов, Емилия Радева.

Като научил, че ще става актриса, дядо й Васил, написал гневно писмо на баща й как така й позволил да стане карагьозчийка. С тази професия каката на Стефан Данаилов щяла да опозори целия род.

Иван Кондов е съпруг №1 на актрисата
Иван Кондов е съпруг №1 на актрисата

Два брака бележат личния път на красавицата от театър „Българска армия“. Първият е с актьора Иван Кондов, от когото има син, а той пък я дарява с внучката Екатерина. С Кондов живеят заедно 12 години, развеждат се по взаимно съгласие, съсипани от болезнената му ревност.

Росица твърди, че никога по никакъв повод не е давала основание за тази ревност. Явно прекалената й хубост и погледите са били стрели срещу мъжкото самочувствие на актьора. Въпреки огорченията в личен план, Данаилова е благодарна за срещата си с Кондов в творчески аспект. До днес тя го смята за гениален колега. „Толкова го боготворях и толкова научих от него, че сутрин му връзвах връзките на обувките!“, признава актрисата. Като двойка те получават покана да специализират в Англия при знаменития Лорънс Оливие, но не ги пускат.

„Иван Кондов много ми помогна за творческото ми израстване, но наистина щастлива бях с Константин. С него имахме много красив семеен живот“, визира брака си с документалиста Константин Обрешков. От него има дъщеря – режисьорката Росица Обрешкова. Тя пък я дари с внучката Стефания, кръстена на Ламбо.

През 70-те Данаилова и Обрешков, запалени по риболова, си купуват малка къща в Мичурин, днес Царево. Купуват си и лодка – така прекарват часове заедно в морето. Няма да забрави как самата тя ловила риба с харпун, а после посрещали гости. Смъртта на Константин през 1981 г. поставя край на щастливите мигове. Секват и купоните край морето. Вилата и днес си стои, и днес приема гости, но стопанката рядко се завръща в нея, защото сърцето й се свива.

По 12 години траят и двата й брака.

 

Брат и сестра един до друг на 50-годишнината на Данаилова (в средата)
Брат и сестра един до друг на 50-годишнината на Данаилова (в средата)

Детство

Било в първата зима от рождението на Стефан. Каката, с 8 години по-голяма, била оставена да наглежда Стьопата. Така наричали по домашному Ламбо в ранното му детство. Така го нарича до днес и Росица.

Родителите излезли по работа и оставили щерката да наглежда бебето. Едва щом тръгнали, Стефчо се напишкал. Грижовната кака решила сама да го преоблече. Развила пеленките, но никак не била сръчна. А в стаята – студено. За кратко време мъничето се простудило от сериозно по-сериозно. Започнало да се тресе. В това време родителите се върнали. Ужасени, че бебето се гърчи и кашля, майката зашлевила шамар на Роси. Този шамар стряска актрисата и днес.

Но по-страшно било какво ще стане с простуденото бебе тогава. Докторът, който бил извикан по спешност, бая ги уплашил – казал, че бебето ще развие бъбречна болест от простудяването.

„Бяха ни заръчали редовно да пълним бурканчета с урината му и да ги носим периодично за изследване. Същите бурканчена нашите редяха в килера. А аз всеки ден се затварях в тоя килер и с часове плачех. Много виновна се чувствах!“, припомня си с усмивка стария грях Данаилова. Любимият й брат е на 19, когато тя му става настойник – майка им почива внезапно. Пак тя е причина и той да стане „карагьозчия“, сменяйки намерението си да кандидатства с история.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *