$ 1 млн. отказали Величко Чолаков от щангите

31-годишният исполин от Смолян не иска да вдига щангите за жълти стотинки
31-годишният исполин от Смолян не иска да вдига щангите за жълти стотинки

  Бронзовият медалист от Атина 2004 в кат. над 105 кг във вдигането на тежести – Величко Чолаков, окончателно прекрати своята кариера, след като Азербайджан не му предложи сделка за милиони долари.

Величко Чолаков Исполинът от Смолян се скара с шефовете на щанги федерцията след Олимпиадата в Лондон през лятото на 2012 г. Непосредствено преди да излезе да вдига в категория до 105 кг, Чолаков напусна без конкретна причина състезанието. Впоследствие се оправда със зъбобол, но истината е, че отказът му коства поне 1 милион долара, ако бе спечелил олимпийска титла, петцифрените заплати в същата валута и бохемския живот в столицата Баку. След като азерите го изгониха, имаше шанс Величко да вдига отново за нашия национален отбор. „В България обаче кой ще му даде парите, които взимаше в Баку, или пък ще му гарантира милион долара за олимпийско злато. Преценил е, че за по-малко пари не си струва да се хаби, и затова се е отказал“, говорят из федерацията.

Опитите му да се свърже отново с ръководните фактори в азерските щанги пък ударили на камък. „Ако президентът Джахангир Аскеров поиска да се върна, съм готов. Аз обичам тази страна. Не мога да се оплача от трите години, изкарани там. Истината е, че треньорът Златан Ванев и изп. директор Искендер Аскеров просто не ме желаят в своя отбор“, заяви Чолаков. В Баку обаче обявили българина за предател и не искали да чуват за него.

31-годишният щангист няма да напуска щангите окончателно. Ще тренира малчугани в Смолян, мераклии да го наследят в силовия спорт. Величко вече е сформирал група от деца, от които се очаква да изгреят новите звезди на Родопа.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *