Звезди въртят милиони с частен бизнес

Тончо Токмакчиев точи еврофондове за рози

  Бумът на българските сериали през последните години даде шанс на много актьори да натрупат широ­ка популярност и екранна слава. Преди това повечето се изявяваха само в пред­ставления, а имената им бяха известни единствено сред отбраната прослойка на театралната публика. Сега обаче, ос­вен с голяма популярност, любимците от екрана могат да се похвалят и с добри възнаграждения за труда си. Някои не са и сънували такива хонорари, а други са били принудени да сменят заниманията си на сцената с частен бизнес, за да оси­гурят прехрана на семействата си. 

Точно такъв е случаят на актьора Николай Стан­чев, когото познаваме като съпруг на журналистката Светлана Стефанакова в сериала „Седем часа раз­лика“.

„В най-тежките времена около 1996 г. се опитаха да ни наведат с ниски заплати и трябваше да взема мерки за бъдещето си. След като известно време бях серви­тьор в гръцки заведения, а после имах кратък прес­той в Париж, започнах да помагам на приятели, които търгуваха с петролни продукти – бензин, дизел, мазут. И така, от почти 16 години съм в този изключително тежък бизнес. А в началото не знаех как се пише платежно нарежда­не“, връща лентата назад пловдивчанинът.

Мария Игнатова инвестира в таксита

  Въпреки бързата слава от хитовия сериал, актьорът не е зарязал бизнес ангажи­ментите си. Казва, че всич­ко е въпрос на желание и добра организация. Той ги притежава и така успява да съчетава полезното с при­ятното – тоест доходоносни­те дейности с любовта към киното и театъра.

 Екранната половинка на Николай Станчев в „Седем часа разлика“ – Евелина Борисова, също не се ос­ланя само на хонорарите. Наперената дама е в сфе­рата на частния бизнес от дълги години. Мотото й е „Не може да не мога“, стига всичко да е в разумни гра­ници. Тя е първата, внесла у нас модерната апаратура за отслабване и подмладя­ване с „Хипокси“ терапия. Била е и съдружничка на Слави Бинев.

 „Заложих си апартамента и купих машините. Е, сега живея в много по-малък дом, но пък имам добър здравословен бизнес“, хва­ли се екранната Светлана Стефанакова.

 През 1999 г. тя замина­ла уж за малко в САЩ, за да научи английски, и останала повече от две го­дини. Оттам пък докарала за първи път апаратура, правеща лифтинг без опе­рация. После от Америка пристигнала и машина за лекуване на тежко акне и лазер, който изпреварва бръчките.

 „Залагам на скъпи неща, защото са с висока степен на безопасност и се опит­вам да отложа във време­то срещата с ножа“, казва блондинката.

Калин Сърменов отдавна се е убедил, че само с актьорство пари не се изкарват

  Още един звезден ак­тьор от „Седем часа раз­лика“ може да се похвали с тлъста банкова сметка. Любимецът на зрителите Калин Сърменов, играещ главната роля на Милото, се е ориентирал към дохо­доносен бизнес и изявите му в сериала са само за кеф. Актьорът е собственик на една от най-големите ком­пании за производство на реклами. Неговата фирма снима повечето слотове, които гледаме в ефира. Сту­диото му пък е обзаведено с най-луксозната техника за няколко милиона евро. 

Неотдавна една от фир­мите на Калин Сърменов – „Златен век“, спечели конкурс на Министерство­то на земеделието за над 400 000 лева. Именно тя направи прословутите кли­пове с актьорите от „Коми­ците“, рекламиращи еврофондовете.

 Заради солидните си доходи дълги години Ка­лин откровено странеше от професията на актьор и отказваше масово ангажи­менти за роли. На оферти с хонорари от порядъка на 500-1000 лева Милото буквално се изсмивал. Дър­пал се и от „Седем часа разлика“, но приятелят му Халваджиян успял да го убеди. Прочел сценария, харесал му и приел, без дори да попита колко ще му плащат.

 Бившият културен ми­нистър Стефан Данаилов, който в момента се изявява в сапунката „Стъклен дом“, също си е „оплел кошница­та“. Колкото и невероятно да звучи, Ламбо инвестира спечеленото от политиката и дългогодишното актьорство в… озеленяване.

Стефан Данаилов е озеленител

  В съдружие със съпру­гата си Мария и колегата си Стефан Бобадов упра­влява фирма, ангажирана с инженерингова дейност по озеленяване и декоратив­но оформление на паркове. Докато е министър, Стефан Данаилов няма как да се занимава с това и прехвър­ля цялата отговорност на своята половинка.

 Подобен бизнес – с ландшафтна архитектура и озеленяване, върти и друг любимец от сериал. Михаил Билалов или Джаро от „Под прикри­тие“ има малка фирма в Па­риж, където се изживява като шеф на десетина слу­жители. Той не само печели от бизнеса си, но приема работата присърце, тъй като ландшафтно инженер­ство е второто висше, което завършва след ВИТИЗ. 

Един от най-известните фирмаджии в актьорското съсловие е Тончо Токмакчиев. Той е съсобственик в 5 фирми, а на още две участ­ва в управлението. Най-го­лемият му помощник е брат му Ангел, чиято професия е на художник. Двамата са съдружници във фирма за отдаване под наем на билбордове както в София, така и в градове от цялата страна. Два неприятни ин­цидента обаче съпътстват историята й.

 През 2002 г. съдружникът на Тончо и негов братовчед Антон Йорданов беше убит в БМВ-то си. После пък то­гавашният столичен кмет и днешен премиер Бойко Бо­рисов насмете шоумена за това, че билбордовете му са поставени незаконно върху терени на общинската фир­ма „Озеленяване“.

 След двата скандала во­дещият на „Шоуто на Кана­ла“ се съсредоточи в земе­делския отрасъл. Занимава се успешно с производство на етерични масла, от които изнася промишлени коли­чества в чужбина и печели милиони. Тончо, брат му Ан­гел и бившата журналистка Елена Урумова купуват сто­тици декари градини край казанлъшкото село Ясено­во. Със средства от еврофондовете правят модерна розоварна, която е сочена като пример за добре извър­шен европроект от земедел­ското министерство.

 „Да са живи и здрави бра­тята роми. Те са 98% от ра­ботната ни ръка. Съвестни са, идват рано на полето и когато не ги лъжеш и си коректен с тях, си изпълня­ват чудесно задълженията. За това 0,80 лв, на килограм. На ден всеки ром събира около 50-60 ки­лограма розов цвят“, хвалят се Тончо и брат му.

 Лицата на сваленото от Би Ти Ви шоу „Господари на ефира“ Димитър Рачков и Мария Игнатова със сигур­ност няма да останат без хляб, след като вече не са водещи. Двамата са осре­брили славата си, инвестирайки в няколко частни фирми. От 2000 г. нисичкият шоумен управлява „Дими­тър Рачков“ ЕООД, която се занимава с организиране, подготовка и реализация на културно-увеселителни мероприятия.

 „Не е много оригинално името на фирмата, но не исках да ползвам нещо пре­калено сложно“, скромничи Рачков.

 Възлюбената му Мария Игнатова пък върти две фир­ми. Едната извършва продуцентски и импресарски услуги, а другата обхваща богата палитра дейности – от таксиметрови услуги до дървообработване. „Едва ли Мария се занимава с дървообработване. Веро­ятно нейни адвокати са я посъветвали да включи голям брой дейности за всеки случай. Така си от­варя вратички някой ден да опита нещо различно от артистичната си активност“, обясняват юристи.

 

Ресторантите фалират

 Макар че професия­та им се определя като храна за душата, доста родни актьори инвести­раха в осигуряването на истински манджи за огладнялата публика.

 Не всички опити обаче бяха успешни. В послед­ните години кръчми отво­риха звездите от близко­то минало Любен Чаталов и Стойко Пеев, но после и двамата фалираха.

 Преди няколко седми­ци същото се случи и на колежката им Анета Сотирова, която цяло де­сетилетие въртеше кул­товото заведение „Гара за двама“ в центъра на София.

 Засега най-успешно с ресторантьорството се справя наследничката на Маестро Вили Казасян – Хилда. Освен че е жури в „България търси талант“, тя менажира от­близо и заведението си за арменска кухня. Същото има в двора на къщата си и магът Астор, но според злите езици ресторантът му едва крета в последно време. 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *