Двойник на Стефан Диомов весели „Пирин фолк“

Истинският Стефан Диомов (вдясно) и двойникът му, македонецът Блаже Богев
Истинският Стефан Диомов (вдясно) и двойникът му, македонецът Блаже Богев

  И Стефан Диомов участва в тазгодишното издание на „Пирин фолк“, 21-во поред в Сандански. В това си вярваха гостите на фестивала, докато не започна конкурсната програма и позабравената певица от зората на фолка Цветелина не излезе в дует с колега от Македония. Те изпяха „Посланици на любовта“ и тогава се разбра, че Диомов всъщност не е той, а негов двойник, казващ се Блаже Богев.

Двойникът на бургаския автор се оказа певец с дългогодишна кариера, на възрастта на Стефан Диомов, че и с опашчица на косата. Приликата дори заблуди някои, които му кимаха за поздрав, смятайки, че е известният наш композитор. Човечецът отвръщаше с блага усмивка и се убеждаваше в българското гостоприемство.

Невена Цонева на сцената "Пирин фолк"
Невена Цонева на сцената „Пирин фолк“

Поп музиката присъстваше и доста по-директно на отшумелия преди 2 седмици фест. Доста от композициите бяха поп музика с етно елементи, което вече официално се позволява от регламента. Негласно обаче журито и зрителите подкрепяха песни и изпълнители, по-близки до местните традиции. Само това обстоятелство попречи на Невена Цонева, победителката от първия „Мюзик айдъл“, да е абсолютен победител и на „Пирин фолк“. В конкурса за изпълнители тя изпя безупречно „Повей, ветре“ от репертоара на Паша Христова и получи трета награда.

Победителката Сабина Донева взе преднина с „Полско цвеке“ на Тоше Проески (балканската песен носи първи места на млади певци вече няколко години поред на същата сцена). В селекцията на публиката твърдо Невена Цонева изскочи първа. Тя се представи и в другия раздел – за песни. Нейната „Самодива“, пропита от дискретна фолклорна орнаментика, също и донесе трета награда от журито, ръководено седма година от проф. Стефан Драгостинов.

Панайот ПанайотовЕдно от най-убедителните представяния тази година бе участието на певицата Вили Рай, българка, женена в Сърбия. Първият й съпруг е югославската легенда Зоран Миливоевич. Тя поднесе най-ефектното парче с апломба и атрактивността на Горан Брегович. Песента й „Македонско хоро“ е първата, която се затананика още по време на фестивала, нищо че се класира четвърта.

От гилдията на българската поп музика участва и Панайот Панайотов – с мини рецитал и конкурсна песен.Това бе последната композиция на Найден Андреев, озаглавена „Еделвайс“, която той не успява да дочака. Песента получи извънреден приз от акредитираните журналисти на фестивала.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *