Практически съвети за млади родители

Колкото и да е хубава една книга със свети за млади родители, авторите практически няма как да обхванат всяка евентуална ситуация. Как да се грижите за детето си ще ви каже преди всичко майчиното сърце, но понякога е по – лесно да получите информация от друго място. Също така е важно да знаете основните правила за отглеждане на дете, за да сте в състояние сами да различите добрите от лошите практики.

съвети за родители

Освен това всички деца са уникални като поведение и физически данни. Тоест, ако една техника работи отлично при едно, при друго може да окаже негативен ефект. Това важи с особена сила за възпитанието на младенците, от което зависи вашето спокойствие в следващите 20+ години. Ето няколко основни съвета:

Как да завивате детето

Много педиатри препоръчват малките бебета да не се завиват с големи одеяла, поради опасност от задушаване. Докато бебенцето е малко не го завивайте с огромни завивки, в които лесно може да се омотае. Също така съблюдавайте ръцете и главичката му винаги да е навън.

Играчките и бебешкото легло

Някои млади родители пълнят креватчето на младенеца с купища играчки, за да си осигурят пет минути спокойствие или да свършат някоя домакинска работа. До известна степен това е полезно (все пак и вие сте хора), но никога не се доверявайте на 100% на залъгалките. Някои от тях откровено са опасни (възможност от задавяне, задушаване, нараняване и др.), особено ако не са съобразени с възрастта му. Оставяйте само такива, които не могат да се разглобят на малки парченца и в същото време не са твърде пухкави (плюшени играчки с дълги косми например).

Мога ли да сложа бебето в кенгуру?

Специалистите съветват да не предприемате тази крачка, преди бебето да навърши поне 10 седмици. На тази възраст то може да държи главата си стабилно изправена. Когато въведете новата тактика давайте и на таткото малко да го поноси – той също има отговорности, а вие ще имате възможност да релаксирате поне за няколко минути.

Къде да поставя детето в колата?

От малко го научете да се вози в специалното столче на задната седалка. Ако сами го приучите да подскача напред – назад из автомобила докато шофирате, рискът става много голям. Мои познати се забавляваха страшно много с премятането на малката си дъщеричка от задната към предната седалка, но усмивката замръзна на лицата им, когато момиченцето забоде нос в предното стъкло и едва не се разряза. После им беше в пъти по – трудно да я научат къде трябва да стои.

Носене на ръце

Да, то е малко, но вече знае. Дори пеленачетата започват да въртят номера на майките си и искат постоянно да ги носите на ръце. Правете си сметка, че ако веднъж му позволите да ви гушка по 24 часа, това ще продължи още минимум 5-6 години. Когато сте сигурни, че детето няма действителна нужда от нещо и се чувства добре, просто го оставете да се забавлява само, колкото и неудържимо да плаче.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *