Възможни причини за необяснимо напълняване

Ако приемаме повече калории, отколкото обикновено и се движим по- малко, е нормално да напълнеем. Но ако правите всичко, както обикновено, и въпреки това напълнявате? Трябва да се задълбочите във възможните причини за необяснимото качване на килограми.

napalyavane-metabolizam

Безсъние. Има два проблема при съня и напълняването: първият е интуитивен. Ако човек става късно, има по- голяма вероятност да похапва през нощта, като така се увеличава калориите. Вторият е биохимичен – какво става в тялото ни, когато не се наспиваме. Появяват се промени на хормонално ниво, които ни карат да ядем повече и да не се чувстваме достатъчно сити след хранене.

„ТОП СИЛУЕТ СЛИМ“ – ЗА БЪРЗО ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК:

Стрес. Когато сме под стрес, тялото влиза в режим на оцеляване. Кортизолът, известен като хормон на стреса, се произвежда в по- големи количества и причинява увеличаване на апетита. После пък се утешава с по- калорична храна. Така бързо се напълнява… с много.

otslabvane-saveti

Антидепресанти. Някои видове могат да доведат до качване на няколко килограма. Могат да причинят и метаболитни промени, като увеличат чувството на глад. Случва се при 25% от хората, които ги пият от дълго време. Депресията сама по себе си също причинява проблеми с теглото.

Контрацептиви. Счита се, че някои жени, които взимат такива хапчета, могат да напълнеят от задържане на течности. Липсват обаче научни доказателства, че в дългосрочен план водят до увеличаване на теглото.

Ако от дълго време се опитвате да отслабнете или не знаете от какво сте напълнели, обърнете се към лекаря си.

Comments

comments

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*