ГЕРБ или Бойко Борисов се изгаври с българските майки!?

  Отмина още един протест на родителите. Той се състоя под мотото „Национална детеградация управленска деградация“. В него се включиха жителите на няколко български града, интересен факт е, че този път присъстваха и много татковци. Родителите настояват държавата да изпълни със съдържание мотото на Републикански бюджет 2013 – бюджет на високите доходи и социалните политики.

Три безкрайно дълги месеца комитетът на майките се бори за исканията си, свързани с майчинството и детските. Наред с разпратената декларация те писаха писмо до премиера, в което настояваха за среща. Единственият отговор от страна на премиера Бойко Борисов дойде чрез медиите. От него не пролича, че има сериозно отношение към високите доходи и социалните политики. Едно-единствено изречение, което още повече разгневи отговорните родители: „Можем да помислим да направим по-високо майчинството през първата година и те да получават 100% от заплатата си за сметка на това да съкратим срока и да премахнем втората година майчинство“.

Към настоящия момент майките получават 90% от заплатата си през първата година от майчинството и 240 лв. през втората. Единственият правилен извод е, че за пореден път ще стягаме колана, но само на социално уязвимите, защото депутатите някак си забравиха да гласуват замразяването на заплатите си.

За трите години на герберско управление са се родили 20 000 деца по-малко. Безработицата главоломно расте и ние сме първенци при младото поколение сред Европа. Вече 60% от населението ни е застаряващо според официалните данни, а когато те говорят и Бог, и Бойко и Буда мълчат.

Три опита за срещи с управляващите и трите без резултат. Първата среща зам-председателят на комисията по труда и социалната политика Светлана Ангелова от ГЕРБ я осуети, като изтъкна здравословен проблем. На втората среща Димитър Главчев присъства с пълно бойно снаряжение от около десет директори на различни институции и двама депутати.

Срещата завърши с поетия ангажимент на господин Главчев за втора дискусия до края на месец януари. Вече сме почти средата на февруари и той вземайки пример от премиера мълчи.

Третата среща бе по идея на Драгомир Стойнев, председател на комисията по труда и социална политика в НС. Към него се присъединиха и Ирена Соколова, и Лилия Христова от ГЕРБ. Единственото полезно нещо, което ни най-малко искаме да пренебрегнем, беше да разберем, къде са поне част от 30 млн. лв., отпуснати от републиканския бюджет за строежа на детски градини.

За Варна има осигурени 4 млн. лв за 2 детски градини, а за София – 14 млн. лв. Със сумата от 30 млн. лв. ще бъдат изградени около 15 детски заведения или 1500 места за децата. Същата тази сума, ако беше изпълнено искането от комитета на майките за връзването на майчинството през втората година за минималната работна заплата с 310 лв., щеше да се получи от всяка майка, осигуряваща се за този риск. Сега нито майчинството е по-високо, нито децата ще бъдат прибрани в детските заведения.

Схемата за срещи с комитета на майките на ротационен принцип, т.е. всеки път да идват различни представители на властта, без да са запознати с това как са преминали предходните срещи, говори за две неща. Първо, че не могат да излязат на глава с майките, много ги подценяват, а те винаги ходят подготвени. И второ, това са къси пасове, за да се отлага във времето с идеята, че майките ще се уморят и ще се откажат, но забравят, че една майка може да гладува, да не спи, да не си купува нови дрехи, да изостави кариерата си, но няма да се умори и да се откаже да направи най-доброто за детето си. Именно това „адекватно“ отношение изкара родителите на втори национален протест. Младите семейства са отчаяни, бедни, безработни, мнозина от родителите споделиха, че обмислят да напуснат страната, за да могат да осигурят на децата си по-добро образование, грижи, здравеопазване и бъдеще.

И не защото не обичат родината си, а защото държавниците се интересуват от кой олигархичен кръг да приберат комисиони, как да си напълнят касите за изборите, в каква комисия още да членуват, че да се нагушат с още пари, привилегии и лукс, с какви данъци и непосилни сметки за ток да доят още родителите и народа. Може да се каже, че протестът на родителите беше подгряващата група за протеста срещу ЕРП-та и топлофикация. Гражданите вече излизат от своята летаргия, притиснати в ъгъла те започнаха освен да чуват и да изкрещят, че повече не искат да бъдат унижавани, защото само в България се раждаш платено, учиш платено, лекуваш се платено, но работиш безплатно.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *