6 дни не достигнали на Бригита Чолакова да доживее 66 години

Бригита Чолакова

  Дали Бригита Чолакова е предсказала внезапната си смърт? Тя всеки ден си правела пасианси, свидетелства журналистката Александрина Исайлова, чиято звезда на екрана изгрява именно в предаването на Бригита „Телевизионен неделник“ в края на 80-те години.

Без да сме нумеролози, обръщаме внимание на цифрите в живота и смъртта на неподражаемата Бригита. Родена през 1933 г. Умира през 1999 г. Кончината й е на 6-а дата, 6 дни преди 66-ия й рожден ден. Адски съвпадения за една блажена смърт – в съня.

6 дни не достигат на Бригита Чолакова да доживее 66. Тя не отива на прословутата среща с Кеворк Кеворкян. Запознат с желязната й точност, той звъни в дома й и там отговаря снахата, жената на брат й. Проверяват в спалнята и я намират мъртва.

Миодраг Иванов, друг любим колега на Бригита от по-ранните години на брилянтната й телевизионна кариера, се включва също с болка, но и с шега за последната им среща. „За последно водехме „Златният Орфей“ в края на август. След това телевизионният водещ Иван Иванов ни покани в своето „Шик-шок шоу“ тримата най-големи български водещи – арменката Анахид Тачева, германката Бригита Чолакова, сърбина Миодраг Иванов!“

Александрина Исайлова

След предаването всеки се качил в колата си пред грандхотел „България“ в Бургас. На тръгване Бригита вметнала да не я забрави за рождения ден, само след 6 дена.

Хиляди зрители помнят предаванията на Бригита, но в интерес на историческата памет на самия медиен свят Миодраг изрично ги изброява: „Пожелахте да видите“, „Телевизионен обектив“, „Стил“, „Телевизията представя“, „Телевизионен неделник“, „Тв Модева“. Това са само авторските предавания на Чолакооа, без да се броят стотиците й репортажи, които тя прави по уникален за времето си начин – с персоналитет на журналиста, колкото и да е непрепоръчителен.

Александрина Исайлова с умиление си спомня как е посрещана Бригита за срещите на екипа в страната. Още от слизането от колите на телевизията ги посрещали с духова музика и с погачи. Пред казиното в Слънчев бряг пък ги чакал шпалир от пикола, келнери, организатори, всеки с цвете в ръка. За Бригита. Обяснението на Александрина за магнетичното въздействие на Чолакова: „Тя беше символ на един живот, който не бе така популярен. Тази слава я издигаше на едно по-високо стъпало, което в онези години не беше възможно за всеки!“.

Макар и да е най-големият телевизионен мит в продължение на 21 години, Чолакова не получава нищо даром. Затова може би и не се главозамайва. Исайлова напомня, че животът й е изпълнен с труд и с много лишения

„Тя плати огромна цена на успеха – той я лиши от личен живот, от много приятели. Около нея винаги имаше приятели, но те винаги бяха антураж – използваха я във всеки един момент. Това е болна тема. Бригита остана един самотник в славата и професионализма, защото са високи целите, които преследваше. А по този път нямаше кой да я достига. Но пък животът й мина в тази атмосфера.

Това й беше въздухът, самочувствието, животът. Тя имаше една бутилка уиски, едни хубави цигари, едно куче и безброй сценарии около нея“, сподели емоционално Исайлова от екрана на БНТ по повод годишнините от рождението и смъртта на легендата. Цяло чудо бе, че някой в националната телевизия се е сетил за един от най-големите си професионалисти.

В професията Александрина наистина е научила всичко от Бригита. За спретнатост, външен вид, правилно говорене на български език… От големите до малките уроци, като този да сяда в работна среща на края на стола – за да е изправен гръбнакът, да не се затруднява умствената дейност и комуникацията. Прави го и до днес.

„Малко се знае, че тя винаги сама си правеше грима и прическата. Беше постигнала съвършенство в професията, което почти никой не притежава. Колко много университети днес бълват журналисти, хиляди се пробваха пред камера. Как един човек не донесе със себе си част от това мъничко нещо, която тя имаше със себе си“, твърди Александрина.

Тя обаче не претендира да познава какво е ставало в душата на Бригита зад маската на железния професионалист, на вечно усмихнатия пред зрителя телевизионер. „Душата й беше като от малки чекмедженца, хиляди малки. Толкова рядко се е случвало да отвори някое от тях и да сподели. Никога не товареше екипа. А тя имаше много проблеми. Особено във времето на прехода. Извън орбитата му се движеше. Когато човек не може да попадне в правилната, конюнктурната орбита, той неизбежно има проблеми, фактът, че я пенсионираха с писмо, е достатъчен да покаже какво е отношението на ниските, нищожните към големите. Толкова ли бе сложно тогавашният генерален директор да купи букет, но не със служебни, а със своите пари, да я покани в кабинета си, да й благодари и да каже джентълменски, че е дошло времето“, възмущава се Александрина.

Тезата й, че конюнктурата на прехода убива любимата й учителка по телевизия изисква уточнението, че Чолакова прави кариера, без да е членувала в БКП или да е близка със силните на деня. Тъкмо обратното, влиза в червения щаб на ген. Атанас Семерджиев, след 1990 г., за което е хулена от мнозина. Клюката им приписва и интимна близост.

Любимият съвет на Александрина от многото, които й е дала Бригита, е никой да не я вижда, когато плаче. И още един – да не разчита на никого, за да си свърши работата. „Скриваш се в някое кьоше, за да се наревеш, но никой да не те вижда!“

Миодраг Иванов допълва, че също никога не я е чул да се оплаква. Но е убеден, че е била много чувствителна. Той си спомня как в. „Култура“ разгромил със статия нейната характерна освободеност пред камерата. Бригита го преживяла тежко. Дори получила пареза и нервни тикове, които лекувала 6 месеца. С никого от екипа си обаче не продумала нищо. „Преживя го, стискайки зъби, благодарение на немския си характер“, свидетелства Миодраг.

„Тя бачкаше като луда, караше едно малко „Рено 5″, живееше живота по свой начин, стил на поведение, който отвсякъде миришеше на благородническа независимост“, допълва той.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *