Боян Пенев кара Дора Габе да направи аборт

Боян Пенев
Боян Пенев

  Летературният критик Боян Пенев е в епицентъра на най-вълнуващите любовни истории в българската литература. Още в съвсем младите си години той се утвърждава като един от най-авторитетните и влиятелни познавачи на литературата, а мнението му е ценено от всички български писатели, които творят в началото на миналия век. Европеец по дух и образование, Пенев е един от любимите преподаватели на студентите от Софийския университет. Той е и сред хората, които модернизират българската литература и я превеждат от Възраждането към европейското звучене на Яворов, Пенчо Славейков и Гео Милев.

Дора Габе
Дора Габе

Извън литературните преживявания животът на Пенев е не по-малко вълнуващ. Той е една от малкото причини, които събират вечните съпернички на българската литература Елисавета Багряна и Дора Габе. В продължение на десетилетия двете поетеси водят студена война помежду си, но отношението им към Боян Пенев е едно и също – и двете го определят като любовта на живота си.

Роденият през 1882 година литературен критик завършва славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1907 година. Малко преди това той се е запознал с младата и красива поетеса Дора Габе. По това време в софийските писателски кафенета около името на Габе витаят слухове, че е последното увлечение на Яворов. Мълвата често вади от равновесие ревнивата съпруга на поета Лора Каравелова. Няколко години по-късно тя ще се самоубие в знак на безсилие пред романтичните увлечения на съпруга си.

Боян Пенев и Дора Габе със семейството си
Боян Пенев и Дора Габе със семейството си

Пейо Яворов действително е влюбен в Дора Габе и трудно успява да крие чувствата си. Боян Пенев е сред най-добрите му приятели се запознат с извънбрачната му връзка. Той обаче не познава лично Дора Габе до есента на 1908 година, защото поетът е категоричен, че не желае тя да го познава.

Причината е ревност. Яворов е убеден, че Боян Пенев ще се влюби в Дора Габе и ще му я отнеме. Запознанството между критика и поетесата се случва в софийски ресторант, където Габе и Яворов се опитват да се скрият от любопитните погледи на софийските клюкари. Точно в този момент в ресторанта влиза Боян Пенев, който без много церемонии се насочва към масата на двамата влюбени и веднага се обръща към младата дама с думите: „Аз се казвам Боян Пенев.

Елисавета Багряна
Елисавета Багряна

Много исках да се запозная с вас Молих Яворов, но той не иска да ни запознае“. След това сяда на масата и всички страхове на Яворов се сбъдват. Веднага след запознанството Пенев пише писмо на младата поетеса, в което й казва, че я обича и не може да живее без нея. Известно време Дора Габе се опитва да балансира между двамата велики мъже, но това трудно може да продължи дълго, фактът, че родителите й са категорично против връзката й с Яворов, надделява в полза на Пенев.

В началото на 1909 година Боян Пенев е избран за редовен доцент в Софийския университет. Това му придава още по-голяма тежест и Дора вече е готова за брак. Тя кани бъдещия си съпруг в родния Добрич, където го запознава с богатия си баща. Зетят е одобрен и няколко седмици след запознанството Дора Габе и Боян Пенев официално стават мъж и жена.

Пълното щастие на двамата трае само две години. Сякаш всичко помръква през 1911 г., когато Дора забременява. На пръв поглед вестта е радостна. Боян Пенев обаче убеждава жена си, че сега не е време за деца, а за литература. Така Дора се съгласява да направи аборт. След аборта се появяват усложнения и става ясно, че тя повече не може да забременее. В края на годината заминава на лечение във Виена, но въпреки усилията на лекарите състоянието й не се променя. В същото време семейният живот с Боян Пенев е преминал от романтичната в делничната фаза.

Боян Пенев, Багряна и Дора Габе, в която е влюбен великият Пейо Яворов
Боян Пенев, Багряна и Дора Габе, в която е влюбен великият Пейо Яворов

Потепенно двамата охладняват един към друг а до Дора все по-често стигат слухове, че мъжът й и изневерява със свои студентки и почитателки. Известно време тя се примирява с това, че той все пак е до нея.

През 1917 г. Боян Пенев и Дора Габе заживяват отделно. Причината е връзката на критика с дъщерята на проф. Любомир Милетич Олга. Дора е съсипана от раздялата и я преживява трудно. Година по-късно обаче двамата съпрузи се събират отново. По време на второто им съжителство Боян се влюбва в полякинята Маруся Каспрович, с която го запознава съпругата му. Окончателният край на брака между Боян Пенев и Дора Габе идва през 1922 г, когато поетесата научава новината, че съпругът й е станал баща на детето на Олга Милетич. Официално разделени, двамата тръгват по собствен път.

Пейо Яворов
Пейо Яворов

В живота на Боян Пенев се случва още една любовна авантюра. През 1924 г. той се запознава с младата поетеса Лиза Белчева – Шапкарева и се влюбва. Тя е с 11 години по-млада от него и няколко години по-късно ще започне да подписва стиховете си с псевдонима Елисавета Багряна.

Пенев атакува с любовни писма омъжената Багряна така, като 16 години по-рано е атакувал Дора Габе. И Багряна не устоява. Тя се развежда в началото на 1926 г. Разводът на Боян Пенев обаче се бави и двамата трябва да чакат, за да сключат официален брак, както са решили.

В средата на юни 1926 г. Боян Пенев започва да страда от силни болки в корема. Няколко дни след като болките са започнали, той търси медицинска помощ. Приет е в болница и е опериран от апандисит. След операцията обаче настъпват усложнения. На 25 юни 1926 г. кръвен съсирек поразява сърцето на поета и той умира малко след като е навършил 45 години. След смъртта му Дора Габе не крие мъката си и пише: „Боян беше изключителен човек. Такъв не съм срещала. И вече няма да се роди такова съчетание на способности, ум и характер…“. Покрусената Багряна пък сътворява „Реквием“, в който казва: „Преди да чуя сватбени, надгробни чух слова“.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *