Милчо Левиев и Теодосий Спасов не си говорят

Милчо Левиев бил огорчен от подлостта на Теодосии Спасов

  Големите джаз музиканти Милчо Левиев и Теодосий Спасов са жестоко скарани и от години не си говорят, научихме от приближени. Макар че понякога свирят заедно на музикални фестивали у нас и в чужбина, двамата се поздравяват само с половин уста. Ако след участие попаднат в една компания, не си обелват и дума, разказаха шашардисани родни творци, станали свидетели на студените отношения между джаз музикантите.

Причината да се скарат била организирането на „Пловдивски джаз вечери“. Идеята за такъв международен фестивал е на Милчо Левиев, който е родом от Пловдив. Той става и артистичен директор на събитието, което стартира през 2005 г. Организатор е община Пловдив. След първите издания на „Пловдивски джаз вечери“ Левиев се обръща за съдействие и за по-голяма финансова подкрепа към кмета Иван Чомаков, който обаче не проявява никакъв интерес и не отговаря на нито едно от писмата на именития композитор.

Теодосий Спасов

Изведнъж тихомълком през 2008 г. за артистичен директор на феста е назначен Теодосий Спасов. Самият Левиев разбира това в последния момент като нито от общината, нито дори самият Теодосий си правят труда да го информират, че той вече не е артистичен шеф.

„Три години бях арт директор. Не съм получил и стотинка за това, като сам се отказах от заплащане. Но поне от уважение можаха да ми кажат, че съм сменен“, споделил с горчивина Левиев пред свои приятели. Толкова неща направих за Пловдив, никога не съм го правил за пари, обичам Пловдив, но не мога да не съм обиден от непочтеното отношение, добавил той. Това бе и причината джаз музикантът да се разсърди и на кметството в родния си град. Затова и Левиев отказа на няколко пъти участия в града под тепетата. Той дори мислел да върне демонстративно титлата „Почетен гражданин на Пловдив“, но негови близки го разубедили да не прави подобни циркове.

Преди седмица пловдивската община и Милчо Левиев заровиха томахавките, след като зам.-кметът по културата Стефан Стоянов поднесе от името на града извинения на джазмена. Левиев прие покаянието и обяви, че подкрепя кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата. Композиторът прие и поканата на ректора на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив да стане гост-професор.

Милчо Левиев обаче не смятал да затопля отношенията си с Теодосий Спасов, тъй като по думите му, кавал №1 постъпил некоректно към колега и затова нямал никакво намерение да му прощава подлостта.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *