Мощите на Света Петка в църквата на село Белчин вършат чудеса!

Църквата "Света Петка" в село Белчин

  Белчин се намира на няколко километра от София в посока Самоков. Въпреки това се е превърнало в любимо място за отдих и религиозен туризъм на хиляди българи. Мълви се, че посетилите го веднъж, идват и втори път, защото мястото, където е построен храмът „Света Петка„, излъчва силна положителна енергия.

Една от най-красивите икони в местната църква е тази на „Света Богородица и Младенеца“, която е експонирана в криптата. Тя има дълга история – няколко пъти е изчезвала безследно, вероятно с помощта на ловки крадци, но след това отново се е връщала на мястото – по път, неизвестен дори на служителите от църковния комплекс. Интересни са и останалите икони, изписани от самоковски майстори през 1653 г., което ги прави най-старите в страната. Те представляват редки художествени образци, създадени преди разцвета на Възраждането. Всяка от тях има своята история, но миряните пристигат предимно заради мощите на Света Петка

Те са донесени преди близо три години в църквата и грижливо са поставени зад стъкло. Най-ценна е „Света Петка“, която върши чудеса и е в състояние дори да забремени бездетна булка или да намери работа на изнемогващ гражданин. Благословията за пренасянето й от Видин до Белчин дал лично патриарх Максим, а щастливото събитие било ознаменувано с литийно шествие и молебен за здраве и късмет на целия български народ.

Църквата отвътре

„Ако човек си има проблем, добре е да дойде в нашата църква и да помоли за решение Света Петка – мощите й наистина са целебни и силни. До лика й не случайно сме поставили пакетче с памук. Християнинът си взима парченце от него, търка в стъклото на иконата и мислено отправя своето желание към Христос и неговите ангели, може и към Дева Мария, към светците. Смята се, че след секунди памучето е заредено позитивно, а вашите молби ще бъдат удовлетворени от една седмица до една година.

Мощите, които са вградени под стъклото, зареждат всичко, дори чистят хората от вредни енергийни вмешателства на злобари.

Самото стоене в църквата действа ободряващо на човешкия организъм. При нас са идвали десетки граждани, за да се заредят позитивно, преди да тръгнат на път, в чужбина на работа“, разказва жена на средна възраст, която от няколко години се грижи реда в „Света Петка“.

Всяко лято Белчин е окупиран от млади жени и техните съпрузи. Повечето двойки се радват на щъркелите, които са накацали буквално по покривите на селските къщи и с гигантските си размери впечатляват възрастни и деца. Може би, защото този вид пернати носят бебета по домовете но стълпотворението от желаещи да станат майки и татковци ги кара да обикалят полята в търсене на щъркелово перо. Ако попаднат на такава ценна находка, мигом я занасят в църквата, за да може след това Света Петка да им върне жеста, като ги ощастливи със свидна рожба. Случвало се е млади жени да преспиват в двора, пак в очакване на чудото.

„Не питаме хората защо са дошли. Ясно е, че щом са тръгнали по свети места, си има проблеми. Не им е лесно. Идват майки с пеленачета, разказват историята си, която почти винаги е една и съща – заченали, месец-два след като се молили над мощите на светицата. Памучетата, напоени с божествената й сила, кътат под възглавниците си за късмет и резултат имало. Тези, които искат да натрупат пари, да се сдобият със свой дом или да решат финансовите си проблеми, слагат памука в портфейла си. Иконите ни са уникални. Пазят цялото село от болести. Някога тук е имало малария заради река Палакария, която минава наблизо. Измирал е бая народ. Сега, да чукнем на дърво, се славим със своите дълголетници“, разказва възрастна белчинка, която не подминава нито един селски или църковен събор.

Храмът „Света Петка“ е обявен за национален паметник на художествената култура първа категория и е част от 100-те национални туристически обекта, които всеки любознателен българин трябва да посети поне веднъж в живота си. Неговото възраждане е от изключително значение за развитието на региона и страната. Това е причината по инициатива на фондация „Възраждане на Белчин“ и с подкрепата на ктиторите да започне работа по цялостната реставрация на древната църква.

Средства за обновяването му е давал и бившият президент Георги Първанов. Името му е изписано със златни букви върху чудодейна икона с лика на цар Борис, за да знаят идните поколения какви добрини е вършил.

Съпругата му Зорка също е идвала в църквата и дълго се молила пред иконата на Света Петка. Ако се вярва на слуховете, с нейна помощ успяла да се отърве от коварна болест, естествено след дълги молитви и искане на прошка от Всевишния.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *