Да преборим стреса с техники за 2 минути

Ново изследване разкри най – бързите начини за освобождаване на напрежението

анти стрес

Малките деца се успокояват, като смучат пръстите на ръцете си. За съжаление възрастните прибягват до много по – нездравословни прийоми като преяждане с вредна храна, пиене на алкохол, гледане на безсмислени телевизионни предавания. За щастие последните проучвания за борба със стреса откриха някои лесни начини за повдигане на духа, които водят до бързи и положителни промени в мозъка и тялото.

„Стресът отключва отделяне на кортизол, хормонът каращ ни да се чувстваме нещастни. От своя страна той уврежда мозъка, отслабва защитните сили на тялото, атакува директно сърдечно – съдовата и имунните системи”, казва специалистът по невропсихология д-р Рик Хенсън и препоръчва следните 5 лесни техники срещу стрес.

Усмивка

Усмихвайте се поне по две минути. Когато си ядосан това наистина не е лесно, но дори и да не ви е до смях, просто имитирайте движенията с лицето си. А най – добро от всичко е да превъзмогнете тревогите поне за малко и да се разсмеете от сърце. Прочете хубав анекдот, гледайте кратък и забавен скеч или просто си спомнете нещо хубаво.

Затоплете ръцете си

Когато ви обхване чувство за страх и тревожност, нервната система пренасочва притока на кръв към най – големите мускули, за да ги предпази от физическа опасност. Това често вкочанява крайниците. Така че когато затоплите ръцете си, нервната система автоматично подава сигнал, че опасността е преминала и в повечето случаи психиката се успокоява.

Направете дарение

Да дарите само няколко стотинки за добра кауза (дори и на човека с хармониката от подлеза на НДК), ще ви накара да се почувствате в пъти по – добре, отколкото ако си купите чифт скъпи дрехи. За да постигнете този ефект на удовлетворение не е нужно да бъдете милионер – 50 стотинки ще свършат работа.

Общувайте с природата

Според проучване от 2011 –а в Холандия, 30 минути градинарство на ден намалява стреса по – ефективно, отколкото да стоиш сам за същото време, дори на най – любимото си място. Изследователите са категорични, че тайната се крие във физическата активност и в допира с пръстта. Оказва се, че в почвата вирее бактерия, която играе основна роля за повишаване нивата на серотонин, което означава по – добра концентрация и по – малко тревожност.

Дихателни упражнения

Всички сме чували, че правилното дишане играе решаваща роля за психическото състояние. Когато вдишвате дълбоко чист въздух се активира парасимпатиковата част на нервната система и сърдечната честота се нормализира. Просто седнете спокойни и отпуснати някъде и десет пъти поемете дълбоко дъх.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *