Цветан Цветанов печелел 5 милиона на месец от контрабанда

Вътрешният ек-сминистър Цветан Цветанов забога­тял от контрабанда с алкохол и цигари

  Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е покровителствал контрабандни канали, използвайки подчинената си служба за борба с организираната престъпност ГДБОП. Такъв сигнал е подаден в прокуратурата от бивш служител на антимафиотите, научихме от доверени източници.

Според ексченгето Цецо Ухото е лапал милиони, осигурявайки чадър на мастити контрабандисти на цигари и алкохол. От страна на службата да пази близките на Цветанов бандити бил ангажиран лично тогавашният шеф Станимир флоров, както и служители на отдел „Контрабанда“.

Друга информация обаче гласи, че не Цветанов е пазил канали на други мафиоти, а те са си били лично негови. Създадени са през есента на 2009-а година и генерирали печалба от 5 милиона лева всеки месец.

Информация за тях веднага получил шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Генералът бил бесен, че тогавашният вицепремиер си е позволил да го прескочи, без той да получи пай от далаверата. „Как така Цветанов през главата ми ще върти канали при положение, че цигарите трябва да бъдат пропускани от мои служители на границата“, недоумявал с основание Танов.

Според информацията, достигнала до нас, именно това е първопричината за постоянния конфликт между Танов и Цветанов, който беляза 4-годишното управление на ГЕРБ.

Ваньо Танов

В края на 2009-а Цветанов и довереникът му Флоров дори планирали ареста на митничар №1 за да бъде брутално пречупен, ако продължава да пречи. Задържането на Танов трябвало да стане покрай водена разработка при антимафиотите за корупция по високите етажи на ключовата приходна администрация. Разработката се назовавала „Русенски МОЛ“, като в нея се съдържали данни, че Танов инвестирал голяма част от рушветите, които получавал, в строеж на търговски центрове в родния си град.

Преди 4 години спецполицаите дебнеха митничари и техни шефове, работещи в няколко важни регионални дирекции на агенцията. Инспекторите бяха заподозрени, че подпомагали големи контрабандни канали. В аферата били замесени още спедиторски фирми и търговци. Твърдеше се, че въпросните канали освен за цигари, алкохол, горива, китайско и дубайско карго служели и за трафик на наркотици през България. Всичко това влизало у нас със знанието на Ваньо Танов. Това общо взето пишело в разработката, научихме от достоверни източници.

Подчинените на флоров в ГДБОП дори намерили кошаревски свидетели, които да напишат показания срещу Танов. Бивш служител ма управление „Пътни такси и разрешителни“, което впоследствие мина под шапката на агенция „Митници“, дал писмени обяснение в ГДБОП, в които твърдял, че бил принуден да събира рушвети от камиони от началник-смяната с прозвището Серго.

Парите отивали към ръководството на Агенция „Митници“. Посредник при предаването на парите към шефовете бил висш служител с прозвището Веско. Въпросният Веско според информация е бившият шеф на ключовата дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ в централата на агенцията. Той е бил изключително приближен до Ваньо Танов още докато работели заедно в МВР.

Според отлично информиран източник, разкритията за далаверите на Серго, Веско и Ваньо Танов са дадени от бившия шеф на „Пътни такси и разрешителни“ на Кулата Юли Пандов.

Пандов бил подслушван месеци наред от антимафиотите. По време на разговорите му се чули и други интересни неща. Като например как събира подкупи от кандидати за конкурс за служители на „Пътни такси“. Хвалел се, че има добри отношения с Бойко Борисов и обещал на 11 кандидати „да бъдат оправени“ за работа в „Пътни такси“. Пандов прибрал от въпросните лица общо около 150 000 лева.

Въпреки платения рушвет част от 11-те кандидати не намерили място сред финалистите на конкурса и някои от тях се оплакали за подкупа и измамата.

Антимафиотите са разполагали и с показания на още една служителка на „Пътни такси и разрешителни“, която е работила на българо-гръцкия граничен пункт „Кулата“.

Дамата разказала на ченгетата, че през септември 2009 г. лично е ходила при Ваньо Танов, за да му даде сигнал за вихреща се престъпна схема на южния пункт. Според данните местни служители на агенцията правили далавери с отчитането на теглото на преминаващите камиони. Ако един ТИР тежи повече от допустимото, шофьорът е задължен да плати дебела такса за всеки килограм от горе.

Вместо това шефовете на митницата взимали между 2000 и 3000 лв. рушвет и в документите на транспортното средство пишели, че няма свръхтовар. Фалшифицирани се и показанията на кантара. Танов изслушал кимащо подчинената си и обещал да вземе мерки. Реално погледнато, спазил думата си. Но вместо да уволни далавераджиите, той махнал подателката на сигнала. След което потресената жена отишла в ГДБОП и разказала цялата схема на ченгетата барабар с основателното й подозрение, че на върха стои Ваньо Танов.

На базата на всички тези факти в края на май 2010 г. МВР реализира операция, кръстена „Далаверата“. Тя беше проведена на Капитан Андреево и Кулата. Цветанов тогава загадъчно каза пред медиите, че ще има още арести, един от които е на много висш държавен служител. Това е бил именно Ваньо Танов. Ден след акцията митничар №1 на България бе привикан на разпит в ГДБОП, но само в качеството му на свидетел. Подателят на сегашния сигнал в прокуратурата срещу Цветанов твърди, че по време на разпита на Танов му е намекнато, че ако не спре да прави пречки на каналите, контролирани от Цецо, ще излезе с белезници на ръцете и в посока ареста. Дни след този екшън се стигнало до компромисно скандално решение. Цветанов чрез ГДБОП ще продължи да си върти схемите по границите, но за сметка на това полицията ще си затваря очите за неща, по които пък Танов е уязвим.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *