Учител от Лом е най-добрият рисувач на българщината

Иван Манойлов на откриването на новата си изложба в галерия „Лик"
Иван Манойлов на откриването на новата си изложба в галерия „Лик“

  70-годишният Иван Манойлов от Лом, учител по рисуване до пенсията си, е един от последните мохикани на българщината в изкуството. Неговите картини са пропити от духа на неговото детство – Лом в началото на 40-те. Тогава хората са живели доста по-задружно от днес и ценностите са били други. Но и градът не е бил типично селски – там приоритетно се е прокрадвал благодарение на Дунава и полъх от Европа.

Тази тъга по отминалото се чувства във всеки негов пейзаж или портрет. В края на септември в столичната галерия „Лик“ се откри поредна негова изложба. Интересът към нея е огромен, радва се за своя приятел галеристът арх. Людмил Киров. Домакинът на изложбата е спокоен, че авангардното в изкуството няма да победи окончателно романтизма.

"Завръщане от пазар"
„Завръщане от пазар“

За отстояването на човешкото и българщината Иван Манойлов е сравняван с Константин Щъркелов. Самият той, далеч от тщеславието, казва: „Не можем да усещаме по друг начин нещата освен като българи“. Затова не спира да рисува ту възрожденски портрети, ту седянка на баби, ту бита на селския човек.

В новата му изложба откриваме чудесни портрети на врачка и на просяк. От галерия „Лик“ поясниха:

„Те са му като талисмани. Сред тях, героите си, е срещал и много стойностни хора. Бизнесмен приоритетно си купил картина на просяк, за да му напомня всеки миг какви са превратностите на живота. Оттогава Иван Манойлов има във всяка нова изложба подобна картина и тя винаги се изкупува приоритетно.“

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 15 октомври, а любителите на изкуството могат да очакват идния април и юбилейната ретроспективна изложба на Иван Манойлов по случай 80-ия му рожден ден.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Учител от Лом е най-добрият рисувач на българщината"

  1. stliqn   11.10.2013 at 20:56

    awe koi idiot e pisal tiq stati palni s pravopisni gre6ki az li4no ni6to nemojem da razberem (izvinete me 4e p6a na latinica no nqmam kirilica 🙂

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *