Бащата на Димитър Бербатов лежал в затвора за изнасилване докато жена му била бременна!

Иван Бербатов

  Преди 30 години жесток скандал с изнасилване разтърсва българския футбол. На 5 септември 1982 г. половината отбор на „Пирин“ (Благоевград) е арестуван по обвинение в изнасилване на норвежка туристка в курорта Златни пясъци. Шестима футболисти, между които и Иван Бербатов – баща на Димитър Бербатов, остават чак до Нова година в ареста на Окръжното управление на МВР във Варна. Присъдите са между четири и две години.

Как срещу 500 лева една скандинавска проститутка разби смелия тим от Благоевград? Да тръгнем по следите на аферата!

През лятото на 1982 г. във футболен Благоевград цари нечувана еуфория. Местният „Пирин“ тъкмо се е върнал в „А“ група. Води го знаменитият треньор Васил Методиев – Шпайдела, триумфирал преди това с титлата с „Локомотив“ (Сф). Една част от състава са стари кучета начело с миналия през националния тим вратар Христо Христов – Бараката, Борис Николов -Заека и Борислав Хаджиев – Шмайзера. Другите са от по-младите набори. Именно те стават жертви в съдебния процес.

В първия кръг „Пирин“ губи от „Славия“ с 0:1 в София, а след това бие „Етър“ 2:0 в Благоевград. На 4 септември отборът лети със самолета за Варна, където по програма играе срещу ЖСК „Спартак“. В нощта преди мача пиринци са настанени в хотел „Шипка“ в Златни пясъци.

През лятото на 1982 г. „Пирин“ се връща в „А“ група. Изиграва обаче само три мача в пълен състав, след което половината отбор е арестуван

За беля в същия хотел летуват скандинавски групи.

Повечето туристи идват в България, за да се наливат с евтин алкохол. По онова в време в Норвегия например „твърдо гориво“ е можело да се купи само от специализирани магазини. Бутилка водка вървяла по 15 долара, в заведенията цените били направо чудовищни. А по къчмите в Златни пясъци сто грама „Столичная“ се харчела за лев и двадесет.

Именно на такъв алкохолен туризъм пристига и засуканата норвежка Росалида – жителка на Осло, над 30-годишна. Води си още една русокоса приятелка за компания. Двечките хващат окото на пиринци.

Уморен от пътуването, Шпайдела разпорежда на футболистите да бъдат по леглата в 22 часа. Ободрени от вечерната тренировка обаче, играчите решават да го ударят на живот. Колкото и да пият, мачът е чак в пет следобед на другия ден. Все ще изтрезнеят дотогава. Сядат в един от баровете в тузарския хотел и канят норвежките на масата си.

Йордан Мурлев (вляво) заиграва в „Левски“ след изтичането на присъдата. Със синия екип Мурлев води тежки битки с големи звезди на Европа като например Франк Рийкард (втория отдясно) по време на двубоя с „Милан“ за КЕШ през 1988 г.

Росалида била по-пияната от двете. Както се оказало по-късно, гостенката от Осло нямала нищо против да заработва допълнително като проститутка. Обявила тарифа от 70 лева на калпак и заминала към стаята си със защитника Йордан Мурлев. Мераклиите обаче са повече, става опашка.

През кревата й се изреждат Кръстю Пенев, Митко Димитров – Катеричката, Румен Стойчев – Камачо, Иван Бербатов и Васил Попов. Онази ги изцежда като лимони! От „Пирин“ разправят, че най-силно се представил Катеричката. Последен в стаята й се намъква защитникът Иван Муларов, известен с прякора си Алдо Моро. Платил си, обаче не я свършил никаква. Накрая всички се разотишли доволни по стаите. Най-доволна била скандинавката с близо пет стотачки в джоба.

На сутринта Алдо Моро прави страшна глупост. Разбрали за провала му, съотборниците взели да го бъзикат, че си пръснал парите на вятъра. Ядосан и все още под влияние на алкохола, Алдо Моро изхвърча в стаята на норвежката да си получи секса. Онази се опъва – негов си е проблемът, че не го е вдигнал, когато е трябвало. Ядосаният Муларов я хваща за ръката и без да иска й къса златната гривна.

Каката се разпищява с всички сили, че я обират! Втурва се към рецепцията и настоява да извикат милиция. Подава оплакване, според което седем футболисти на „Пирин“ са я изнасилили.

Иван Бербатов (вдясно) е сред задържаните на летището във Варна. Когато прочитат присъдата, синът му Митко е бил само на две години

В суматохата отборът успява да се измъкне от хотела и заминава за Варна. Научил за секс маратона, Шпейдела обезумява от яд. Крещи в автобуса, че ще ги пребие само да свърши мачът. На терена махмурлиите от „Пирин“ се влачат като свински черва. Падат с 0:4.

След мача милицията завардва стадиона. Целият отбор на „Пирин“ е натоварен на автобуса. Карат ги с ескорт към летището. Там са вкарани в отделна стая на очна ставка. Довеждат норвежката. Тя сочи с пръст – този, този и този!

Треньор на ЖСК „Спартак“ тогава е Иван Вуцов, който също довтасва на летището да види какво става. Шпайдела го моли да ходатайства пред милицията.

Аман, заман, дай сега да си отидем в Благоевград, пък после ще се оправяме…

И дебелите връзки на Буцата обаче не помагат. Шестима играчи остават в ареста във Варна. От белезниците се спасява само Румен Стойчев – Камачо. Лекарят на „Пирин“ д-р Велев – Кебапчето излъгва, че Камачо уж бил предната вечер с 40 градуса температура и нямало начин да се е изреждал на чужденката. По-късно обаче и той е привлдчен като обвиняем.

Иван Муларов – Алдо Маро пострада най-тежко в аферата. Днес бившият защитник е щастлив гражданин на Лондон с многолюдна фамилия

Росни-пресни, сутринта на 6 септември (понеделник) останалите футболисти са събрани на стадион „Христо Ботев“. Шпайдела се хваща за главата, тъй като е останал без половината си състав, а се е задал мач с „Локомотив“ (Сф). По спешност са взети седем футболисти от другия градски тим „Пирински Академик“. Шпайдела пък напуска връзките си в „Надежда“ и урежда мачът да свърши наравно.

Онези приемат. Пиринци обаче правят кален номер и бият 1:0 с гол на Вальо Цветков.

Повече от три месеца задържаните търкат наровете във Варна. Партийните големци в Благоевград Владимир Сандев и Лазар Причкапов правят опити чрез връзките си в Окръжния комитет на БКП във Варна да освободят футболистите. Скандалът обаче няма как да се потули. От Варна дори измислят лъжливо оправдание за пред благоевградчани, че норвежката гражданка уж била роднина на някакъв дипломат. По-късно се оказва, че въпросната Росалида си е обикновена алкохоличка с леко поведение и никакви дипломатически роднинства.

Съдът обаче се подвежда по тази клюка. На всичкото отгоре делото се гледа във Варна. Ако е било в Благоевград, най-вероятно магистратите са щели да издадат оправдателни или само условни присъди. Морската Темида обаче не си поплюва. Пред съда седмината обвиняеми не отричат, че са спали със скандинавката. Кълнат се обаче, че това станало с нейното съгласие, за което си платили като попове. Почти всички от обвиняемите са женени със семейства. По време на процеса Иван Бербатов например вече има един син Димитър на 2 години. Съпругата му Маргарита в онзи момент е бременна с по-малкия Асен.

Магистратите обаче са безмилостни, още повече че в онези години изнасилванията в България са прецедент. Осъждат прегрешилите футболисти между 2 и 4 години. Най-тежко го отнася Иван Муларов заради слаб адвокат. С условна присъда минава само Васил Попов. Вади връзки, тъй като баща му е важна клечка в МВР. Без играчите си „Пирин“ изпада в „Б“ група.

Осъдените са пратени да излежат наказанията си в затвора с по-лек режим в Бобовдол. Интересното е, че всички са убедени в невинността им и твърдят, че присъдите са несправедливи. Нито една от съпругите
не иска развод макар че в онези години подобна присъда е равносилна на публично заплюване. В Бобовдол ги слагат на лека работа – един в библиотеката, друг в лафката, трети в столовата.

След като поема по-късно „Левски – Спартак“, Шпайдела успява да изтегли в затвора в Казичене един от осъдените – Йордан Мурлев. Урежда го чрез бившия халф на „сините“ Стефан Павлов – Фифи Перото, който работи в системата на МВР, да бачка нещо на стадион „Георги Аспарухов“ и да поддържа форма с отбора. Повечето от останалите също успяват да се съхранят за футбола и след освобождаването си се връщат в „Пирин“. На други пък животът им се реваншира по-късно – днес Алдо Моро например е проспериращ и щастлив гражданин на Лондон с многолюдна фамилия.

 

Васил Методиев - Шпайдела

Шпайдела изпуска националния заради скандала

Скандалът с изнасилената норвежка изиграва много лош номер на Васил Методиев – Шпайдела. Точно през септември 1982 г. Българската федерация по футбол трябва да назначи нов треньор на националния отбор. Кандидатурите са две – на Методиев и на Иван Вуцов.

Говори се, че отначало председателите на БСФС и БФФ Трендафил Мартински и Димитър Николов – Мобуту се били спрели на вариант със старши треньор Шпайдела и помощници Вуцата и Георги Василев.

След инцидента на Златни пасъци обаче везните се накланят към Вуцата. Викат го на приятелския мач с ГДР в Бургас, където националният тим временно се води от треньорска тричленка начело с Янко Динков.

След мача зам.-председателят на БСФС Диньо Димитров започва да подготвя Вуцов да поеме състава. Окончателното решение излиза десетина дни преди първия квалификационен мач за Евро’84 срещу Норвегия (2:2) и тимът е връчен на бай Вуцан.

По-късно злите езици ще оклеветят „Бащата на пакетното придвижване“, че използвал момента да прецака Шпайдела. Уж бил пуснал връзки чрез Иван Славков – Батето и министъра на културата Георги Йорданов, факт е обаче, че решението е сполучливо. Тандемът Вуцов – Методиев класира България на Световното първенство в Мексико през 1986 г.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Бащата на Димитър Бербатов лежал в затвора за изнасилване докато жена му била бременна!"

  1. my asmr   05.09.2021 at 5:18

    Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with
    hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
    several weeks of hard work due to no backup. Do you
    have any solutions to stop hackers?

    Отговор
  2. ps4 games but   25.10.2021 at 14:57

    Thanks for any other informative blog. Where else may just I am getting
    that type of information written in such a perfect way?
    I’ve a challenge that I am just now operating on, and I’ve been on the look out for such
    info.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *