“Титан” зароби ЦСКА с нови заеми

Димитър Борисов - Гърнето и Иво Иванов - Праховеца

  ЦСКА губи пари като бесен! Шокиращите цифри, до които се добраха журналисти, сочат, че само за последните две счетоводни години клубът е работил на загуба от рекордните 27 млн. лв. Повече от 42 милиона пък са дълговете и заемите, които от „Армията“ са имали да връщат към 31 декември 2011 г. „Това са показатели на финансов мъртвец!“, коментират специалистите по футболно финансиране. Не случайно новият директор Георги Илиев – Майкъла изрева, че такова чудо не е виждал.

В ЦСКА или са се побъркали от харчове, или въртят някакви игри под масата с парите. Оказва се, че босовете Митьо Гърнето и Иво Праховеца щедро са плащали на играчи и треньори. През 2010 г., когато ЦСКА се резилеше с треньорите Йоан Андоне и Павел Дочев, за заплати хвръкнали 9,2 млн. лв. На следващата година ги вдигнали на 9,5 илн. Излиза, че за една Купа на България и две мижави представяния в евротурнирите на „Армията“ са си поделили над 18 милиона!

Смущаващите цифри за 2011 г. продължават в графата „разходи за материали“. Там са описани 6,4 млн. лв., близо 5 млн. от тях уж вложени за текущи ремонти в стадиона. За същите пари обаче в Ловеч вдигнаха нови трибуни, докато на „Армията не личи да е сложен камък връз камък. В графата “други разходи“ има записани 4 млн., колкото е бюджетът на отбори от „А“ група като „Славия“ и „Черно море“. „Поне съдии и мачове да бяха купували, вместо да ядем тесли отвсякъде“, коментират в ЦСКА.

Други 42 млн. лв. са отчетени като дългове и заеми. На опашката за заемите се е наредил дори бившият шеф Александър Томов-Лупи. Сашо Апашо и неговата фирма „Интернешънъл метал форуърдинг“ чакат 100 000 лв. Бившият вицепремиер най-вероятно ще пие една студена вода, тъй като преди него пари имат да взимат самите собственици от „Титан„. Както е известно, Гърнетата финансират ЦСКА с кредити от собствения им холдинг. Само за 2011 г. двамата дали назаем чрез фирмите си около 8,5 млн. лв.

Георги Илиев - Майкъла

За едни около 24 млн. лв. пък не става ясно къде са отишли. Пише, че са задължения към доставчици и други краткосрочни дългове. При „доставчиците“ най-вероятно са и прочутите комисиони, които се дават на мениджърите. Данъчните пък си чакат два милиона и половина, които Гърнетата обезпечили с имоти и други активи.

Възниква въпросът какво въобще изкарва ЦСКА от футбол? За 2011 г. пернишките футболни началници са отчели малко над 3 млн. лв. приходи от отбора. От билети, тв права, спонсори и реклама на „Армията“ са влезли близо 1,3 млн. лв.

Милион и половина са постъпили от трансфери като една трета от сумата е първият транш от продажбата на Александър Тонев в полския „Лех“. Още толкова идват от трансфера на Елиот Гранден в „Блекпул“. Другото са дребни сделки като тези с Маркиньос в „Анортозис“ и Килиън Шеридън в „Сент Джонсън“.

Парадоксалното е, че най-сериозните приходи за последните две години се дължат на… късмета на Димитър Пенев. Пената вкарал в ЦСКА с прочутата си калитковщина почти 3 млн. лв. през 2010 г. Тогава щастливото овчарче Чичо Митко беше пратен да задейства късмета си на жребия за вливаното в групите на Лига Европа.

В Нион Стратега изтегли слабандраците от ТНС (Уелс) и ЦСКА се намъкна в турнира. Оттам тогава са влезли 2,943 млн. лв. На следващата година Пената обаченме замина за жребия, а отпадането на ЦСКА от „Стяуа“ точно пред групите е довело до загуба от почти 2,5 млн. лв. Вместо трите милиона от предния сезон, сега УЕФА е утешила Гърнетата с едва 433 хилядарки. Тази година приходът от Лига Европа ще бъде едно няма нищо заради отпадането от словенския „Мура“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *