Тази година първолакът ще носи 6 кила раница на гърба си!

на училище

Толкова ще влачат  децата през новата учебна година. От тези шест кила, малко 3 килограма са само учебниците и тетрадките им. Тухлата по математика е най-обемиста, а към нея има още цели 3 учебни помагала.

Отделно е букварът, който в е комплект с две тетрадки по писане, читанката и учебниците по рисуване, роден край, музика, домашен бит и техника. Това не е всичко, ако малчуганът има още английски или друг език още от първи клас, то комплектът с учебници ще набъбне с  още две тухли.

Дотук добре, но учебниците са само половината от теглото на децата. Майките често слагат в раницата на първолака по едно шишенце с вода и сандвич за даскало. Да не говорим, че в ученическата раница често присъстват пособията по рисуване и гуменките за физическо възпитание, както и всевъзможните несесери с моливи, линии и пергели. Често, след като се натъпче, раницата превишава дори шестте кила, споменати в началото, които децата търтузят до класните стаи.

първолаци с раници

Теглото на чантата се явява на една четвърт от килограмите на първокласниците, считайки, че средното тегло на седем годишно дете е около 25-26 килограма. Според номенклатурата на здравното министерство теглото на чантите не бива да надвишава 15 % от теглото на децата, а сега се пада около цели 30 %. Това означава, че ако тяхната майка тежи  60 килограма средно, тя да мъкне чанта с 18 килограма тежести в нея, или татковците със средно тегло 90 килограма да носят всеки ден на работа с тях куфарче с тегло 27 килограма.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/9FO2qyoFbbM

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *