От екипа на Фандъкова признават: Дадохме комплекса “Спартак” без договор

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова

  По документи комплекс „Спартак“ е поверен за управление на Столична община. Тъй като не успяхме да се свържем лично с кмета Йорданка Фандъкова, изпратихме въпросите си до общинската администрация. Официалният отговор на общината не дава ясен отговор на редица важни въпроси по случая, но затвърждава убеждението, че в стопанисването на многофункционалното спортно съоръжение цари пълен хаос.

От администрацията мълчат по въпроса какво точно е съдържала „нотариалната покана“ на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, с която на практика е изгонен бившият инвеститрр „Спарта 2000″. От официалното писмено становище, което изпратиха до редакцията, става ясно, че комплексът е обявен за публична държавна собственост през май 2010 г. с акт на областния управител от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Дотогава управлението на комплекса е било задължение на МВР, което пък е прехвърлило мениджмънта на спортен клуб „Левски“. От там пък сключват договора с инвеститора „Спарта 2000″, който влага в ремонти над 8 милиона лева, но е принуден да напусне плувния комплекс без обяснение.

Плувен комплекс “Спартак”
Плувен комплекс “Спартак”

Едва през 2011 г. Столична община става страна по казуса, като сключва договор с МВР и областната управа, с който й се прехвърля управлението на имота.

Без да се интересува от неразбориите, общината стартира процедура за ново отдаване под наем на комплекса, която все още не е приключила. Но в същото време решава и да остави спортен клуб „Левски“ да стопанисва съоръжението „с цел да не се допусне затваряне на спортната база, като така се защити публичният интерес от функционирането на обекта“. Не е ясно обаче при какви условия и на базата на какви правни уредби се случва това, след като от столичната администрация признават, че между общината и спортен клуб „Левски“ няма договор за експлоатация на комплекса“. Това на практика означава, че към момента Столична община не участва в определянето на условията и таксите, при които помещенията се отдават под наем на настоящите наематели, сред които са гимнастич-ката Илиана Раева и адвокат Венцислав Дудоленски. Задействащ и ефективен контрол едва ли може да става дума.

По отношение на натрупаните вече задължения към „Топлофикация“ кметът Йорданка Фандъкова е разпоредила през юни тази година проверка на всички дължими суми за комунални услуги от стопанисващите обекта за периода от 06.08.2010 г. до. 30.06.2013 г. Срокът за приключване на проверката е два месеца. Специално сформираната комисия все още не е готова със заключението си. От общината обаче са категорични, че в договора им е записано, че „Столична община не дължи разходи за управление на имота в случай, че трети лица упражняват право на задържане на имота или отделни части от него, предявяват искове за подобрения или други искове, касаещи имота или отделни части от него“.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *