Никой от СДС не подкрепя Петър Стоянов за конституционен съдия

Петър Стоянов

  Нито един от депутатите на СДС не е проявил желание да номинира писмено експрезидента Петър Стоянов за конституционен съдия. Трите дни за размисъл, които Стоянов сам си определи изтичат в края на „благодатния четвъртък“, а на 24 ноември, петък, той ще трябва да каже дали приема предложението на Бойко Борисов някой от СДС да заеме овакантеното място в Конституционния съд.

„Кандидатурата на Петър Стоянов няма да я внеса, няма и да я гласувам. Нека всеки депутат от Синята коалиция (СК) сам да си решава“, заяви народният предстаоител Йордан Бакалов от групата на сините. Според него никой от ПГ на СК не е изразил намерение да подкрепи бившия президент. Синият депутат Димо Гяуров каза, че колегите му не са били информирани от председателя на СДС Емил Кабаиванов за

Емил Кабаиванов

номинацията и това създава впечатлението за нещо задкулисно и непочтено. Не е имало нито консултации, нито обсъждане на кандидатури. По думите му дори е възможно, ако се стигне до гласуване в пленарна зала, Стоянов да не получи подкрепата на СДС, от чието име е номиниран. Емил Кабаиванов излезе от анонимност, и се опита да отклони внушението, че сините са се превърнали в присъдружна партия на ГЕРБ. Според него номинацията за Стоянов не е направена под диктовката на Бойко Борисов. Изказването му обаче остана „глас в пустиня“ и сините не крият гнева си от хода на Кабаиванов. „Това е мечешка прегръдка на ГЕРБ, която задушава СДС“, каза Гяуров.

Депутатката от БСП Мая Манолова вероятно ще се окаже права, че след безпрецедентния гаф който ГЕРБ забърка със „случая Марковска“, ще последва нов, още по-колосален с Петър Стоянов. „СДС представлява новият ловен трофей в герберската колекция след РЗС и „Атака“. Благодарение на ГЕРБ сините са на командно дишане“, заяви тя.

Юристи коментират, че „магистратският стаж“ на експрезидента, което е задължително условие за кандидатите за конституционни съдии, е на второразреден бракоразводен адвокат отпреди демокрацията. След оттеглянето на Марковска останаха и други процедурни недоразумения: докато парламентът не отмени предишното си решение за избора на съдинката, тя продължава да е в разкрачено положение – хем е гласувана от квотата на НС, хем не я пуснаха да положи клетва. Докато депутатите не оправят правната фигура, номинацията на Петър Стоянов виси във въздуха.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *