Модернизирани клошари обикалят кофите за смет с автомобили и бусове

  На уникални гледки стават свидетели столичани през последните няколко месеца. Модерни клошари обикалят с лични автомобили кофите за смет и събират вторични суровини и останки от храна. Някои от по-заможните дори са се обзавели с бусове и товарят в тях огромна част от боклука на софиянци.

„Ей, клошарите влязоха в XXI век. Явно доста изгодно излиза ровенето в сметта, щом припечеленото стига и за бензин“, коментираха учудени граждани край двама роми, които бяха спрели возилото си до кофа в кв. „Гео Милев“. Един от циганите бе влязъл до кръста в контейнера и преравяше съдържанието му. Другият пък прехвърляше най-ценното от боклука в товарния отсек на архаичен микробус, произведен преди повече от четвърт век.

Бусът на предприемчивите роми е спрял край кофа за смет в нощна София

Журналистическа справка показа, че клошарите действително изкарват добри пари от дейността си. Освен кашони и хартия, на вторични суровини те продават и старо желязо и стъкло. Понякога обаче намират в кофите и запазени домакински и електроуреди. Тях търгуват на бит пазар, а за някои намерени антики и стари книги се пазарят с антиквари. Често най-оборотните клошари изкарват по 200-300 лева на ден – сума, която е мечта дори за професорите, докторите и инженерите у нас.

„Като сме на колела, сме по-бързи и успяваме да обиколим повече обекти. Откакто сме автомобилизпрани, изпреварваме конкуренцията. Нали трябва да храним чаветата, борим се с живота“, обясни с типичното за циганин произношение шофьорът на един от частните боклукчийски бусове. 40-годишният дребничък циганин сподели пред журналисти, че е от „Абесиния“ (кв. „Христо Ботев“) и имал 9-членно семейство.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Модернизирани клошари обикалят кофите за смет с автомобили и бусове"

  1. Трошев   11.03.2013 at 6:26

    Ей хора тези роми вършат чудесна работа те правят това което не правим те разделят нашите боклуци и ги предават на вторични суровини сиреч запазват природата.За мен дори е честно на тези които са по мобилни с автомобили да не им се взема данък 10% а да инвестират още по добре или поне да си подържат старите автомобили.Аз казвам браво на тези хора които по честен начин си вадят хляба.А относно нотката на реклама в материала че се вадят много пари ами защо журналиста не отиде даги изкара той-сигурно не му трябват пари нали.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *