Личният слуга на Цветан Цветанов, Сотир Цацаров става Главен прокурор!

Сотир Цацаров

  Сотир Цацаров е харесан за главен прокурор от ГЕРБ, защото ще бъде послушен и доволен от поста. Това се говори из кулоарите на Съдебната палата, като усилено се носи и слух, че държавното обвинение ще се ръководи и в бъдеще тайно от Бойко Найденов. Сега той е временно изпълняващ длъжността, но ще запази поста си на зам.-главен прокурор.

Бойко Найденов е известен с близките си контакти с Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Отдавна е подозиран, че изпълнява техни политически поръчки като ползва постовете си в прокуратурата и следствието.

От друга страна, връзките на Сотир Цацаров във властта също не са за подценяване. „Съпругата на Цацаров е близка приятелка на депутатката Искра Фидосова. Удобен е както на Цветанов, така и на Фидосова“ – казва висш магистрат от Пловдив, който иначе хвали колегата си заради големия брой осъдителни присъди.

Бойко Найденов

Журналистическа проверка показа, че жената на Цацаров – Метена, е заемала висок пост в камарата на нотариусите, където силни позиции има и Искра Фидосова, преди да стане депутат. Освен това бивш служител на МВР от „Икономическа полиция“ под тепетата разкрива, че преди години е имало разследване около сделки, изповядвани в кантората на Цацарова, със съмнение за измама, Материалите били старателно архивирани, а днес – на разположение на главния секретар Калин Георгиев, който е от Пловдив.

Въпреки че Метена Цацарова е нотариус, а мъжът й шеф на Окръжния съд, те стават жертва на измама преди години. Решават да си купят земя край близко село и вземат парцела. След това се оказва, че са измамени и теренът се води по документи на реалните собственици, които не подозират за сделката.

„Бълха ги ухапала“, коментират пловдивски магистрати. Те твърдят, че семейство Цацарови никога не е страдало от липса на пари. Официално за по-богата се смята съпругата Метена, която декларира доходи от по половин милион на година. Неофициално в Пловдив се знае, че ако искат да нямат проблеми със съда и да минат бързо процедурата по изповядване на сделки, трябва да потърсят нейните услуги. През нея са минали за узаконяване сделки по индустриални терени край Пловдив и хиляди квадратни метри търговски площи.

Най-сериозният аргумент за подкрепата на ГЕРБ за Цацаров е в рекордния брой на издадените разрешения за използване на специални разузнавателни средства, твърдят от храма на Темида.

Според тях подопечните на Цацаров съдии лично са подписали хиляди документи, с които се започва слушането и видеонаблюдението на бизнесмени и политици, неудобни за управляващите. Точният брой на разписаните в Пловдив СРС-та за последните 3 години и половина е трудно предвидим, но според официалната статистика само за 2011 г. те са над 1300. Поне половината от тях не засягат разследвания от този регион.

Номинацията на Цацаров за мястото на Борис Велчев се свързва и е още една негова заслуга – надзора му върху съдиите, ангажирани по Делото, заведено от Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов. Запознати с отношенията му с властта твърдят, че този процес срещу вътрешния министър за клевета е поредният коз на пловдивския магистрат за висшия пост. Цацаров е шеф на Окръжния съд в града, а районните съдии са му подчинени във всяко едно отношение. Точно в Районния съд се гледа делото за клевета, заведено от Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър. Там Цветан Цветанов беше оправдан.

На втора инстанция делото ще се гледа от пловдивския окръжен съд, чийто председател е Цацаров, за когото вътрешният министър казва, че „е един от може би най-стабилните съдии в България“.

Не е случаен фактът и че кандидатурата на Цацаров за главен прокурор дойде малко след като Районният съд в Пловдив оправда Цветанов, който директно по телевизията нарече председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова „съдия на мафията“. След като тя внесе иск срещу него в съда, софийските магистрати пренасочиха делото в Пловдив. Според подчинените на бъдещия главен прокурор записът от телевизията бил негоден, делото се отложи няколко пъти, докато Тодорова не беше уволнена.

„Втората инстанция на делото е Пловдивският окръжен съд, където все още шеф е Цацаров. И без това се говореше, че е побирал пред подчинената му съдийка да оправдае набързо вътрешния министър. Нали се сещате какво ще е решението в Окръжния съд“, казват колеги на съдията, пожелали анонимност. Любопитно е да се посочи и кой точно номинира Цацаров за главен прокурор. Това е коалицията ГЕРБ-ДПС

Той е предложен от четирима от членовете на Висшия съдебен съвет от квотата на ГЕРБ и от Магдалена Лазарова-Проданова, която е там с благословията на ДПС. Управляващите и партията на Доган наскоро влязоха и в друго съглашателство за избор на висш магистрат. В парламента те заедно гласуваха единодушно скандалната съдийка Виолета Марковска да влезе в Конституционния съд.

Като зам.-шеф на Върховния административен съд тя е решавала много дела в полза на ГЕРБ около изборите. Освен това е семейна приятелка с адвоката на Ахмед Доган Румен Еленски, а синът й и отрочето на Емел Етем въртят общ бизнес.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Личният слуга на Цветан Цветанов, Сотир Цацаров става Главен прокурор!"

  1. Анонимен   12.11.2015 at 23:02

    педал гаден шопар

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *