От екипа на Фандъкова признават: Дадохме комплекса “Спартак” без договор

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова

  По документи комплекс „Спартак“ е поверен за управление на Столична община. Тъй като не успяхме да се свържем лично с кмета Йорданка Фандъкова, изпратихме въпросите си до общинската администрация. Официалният отговор на общината не дава ясен отговор на редица важни въпроси по случая, но затвърждава убеждението, че в стопанисването на многофункционалното спортно съоръжение цари пълен хаос.

От администрацията мълчат по въпроса какво точно е съдържала „нотариалната покана“ на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, с която на практика е изгонен бившият инвеститрр „Спарта 2000″. От официалното писмено становище, което изпратиха до редакцията, става ясно, че комплексът е обявен за публична държавна собственост през май 2010 г. с акт на областния управител от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Дотогава управлението на комплекса е било задължение на МВР, което пък е прехвърлило мениджмънта на спортен клуб „Левски“. От там пък сключват договора с инвеститора „Спарта 2000″, който влага в ремонти над 8 милиона лева, но е принуден да напусне плувния комплекс без обяснение.

Плувен комплекс “Спартак”
Плувен комплекс “Спартак”

Едва през 2011 г. Столична община става страна по казуса, като сключва договор с МВР и областната управа, с който й се прехвърля управлението на имота.

Без да се интересува от неразбориите, общината стартира процедура за ново отдаване под наем на комплекса, която все още не е приключила. Но в същото време решава и да остави спортен клуб „Левски“ да стопанисва съоръжението „с цел да не се допусне затваряне на спортната база, като така се защити публичният интерес от функционирането на обекта“. Не е ясно обаче при какви условия и на базата на какви правни уредби се случва това, след като от столичната администрация признават, че между общината и спортен клуб „Левски“ няма договор за експлоатация на комплекса“. Това на практика означава, че към момента Столична община не участва в определянето на условията и таксите, при които помещенията се отдават под наем на настоящите наематели, сред които са гимнастич-ката Илиана Раева и адвокат Венцислав Дудоленски. Задействащ и ефективен контрол едва ли може да става дума.

По отношение на натрупаните вече задължения към „Топлофикация“ кметът Йорданка Фандъкова е разпоредила през юни тази година проверка на всички дължими суми за комунални услуги от стопанисващите обекта за периода от 06.08.2010 г. до. 30.06.2013 г. Срокът за приключване на проверката е два месеца. Специално сформираната комисия все още не е готова със заключението си. От общината обаче са категорични, че в договора им е записано, че „Столична община не дължи разходи за управление на имота в случай, че трети лица упражняват право на задържане на имота или отделни части от него, предявяват искове за подобрения или други искове, касаещи имота или отделни части от него“.

Comments

comments

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*