Антон Горчев умрял заради рождената си дата – 10 ноември

Антон Горчев

  Кофражисти не поискали да унизят Антон Горчев, когато той почнал работа като общ работник на строеж. Напротив, съчувствали му.

В артистичните среди по-скоро е мит, че актьорът се препитава след 10 ноември с унизителна за него черна работа. Близки до семейството му потвърждават, че било точно така.

Датата 10 ноември е рожден ден на звездата от „Козият рог„. Но 10 ноември 1989 г. не е ново начало за него, а началото на края му. През 1989 г. Горчев навършва едва 49 и подхваща 50. Същия ден е събрал шепа приятели в апартамента си на бул. „Владимир Заимов“, сега „Янко, Сакъзов“. Вместо добре подредена маса те сварват дома му с пръснати из него снимки от роли. Изведнъж по телевизията съобщават за падането на Тодор Живков. Новината започва да се коментира оживено. Горчев се качва до горния етаж и извиква съседката си Катя Паскалева. Двамата сякаш се отделят от компанията, макар че са с нея, и се пренасят напред във времето – как държавата става цветна градинка, как българското кино минава оттатък желязната завеса, как самите те играят без никакви страхове за нищо, преживявайки нови звездни мигове…

Антон Горчеви Катя Паскалева в кинокласиката "Козият рог"

Още в първите дни на демокрацията илюзиите почват да рухват и за двамата актьори. Притиска ги безпаричие. „Не ме тревожи това, а че ставам ненужен“, споделя кинолегендата. Съпругата му Соня Маркова преустройва семейната жигула на такси. Той често я заменя зад волана, с риска да го познаят. Така става и на строителния обект. Горчев си мълчи, но един от мъжете му казва, ако иска да не се претоварва – те щели да поемат и неговия дял. На другия ден актьорът повече не отива на работа – боли го, че го съжаляват. Чашката става негов „другар“ с всички произтичащи рискове. Като това да го съкратят от театъра малко преди пенсия.

През 2000 г. Горчев извежда за последен път двата си дога в градинката пред театър „София“ и след това го намират паднал, бездиханен вкъщи.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Comments

comments

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Hi would you mind letting me know which webhost you’re using?
    I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads
    a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a fair price?
    Thanks a lot, I appreciate it!

  2. Hello there, just became alert to your blog through Google, and
    found that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels.
    I will be grateful if you continue this in future.
    Numerous people will be benefited from your writing.
    Cheers!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*