Фердинанд бил лудо влюбен в съпругата на финансиста Христо Белчев, затова го ликвидирал

Христо Белчев

  Съвсем кратко и категорично известният банкер и политик Атанас Буров е коментирал убийството на Христо Белчев. А именно, там където е имало любов и интереси и главно страсти, по-точно мръсни любовни страсти, и там където Стамболов се е намесвал с такива страсти, там е падала кръв.

Финансистът Христо Белчев имал славата на високо образован и много ерудиран млад мъж. След като завършил икономика в Париж, заемал длъжностите главен ревизор и главен секретар в Министерството на финансите, а през 1890 г. премиерът Стефан Стамболов го назначил за финансист № 1 в своето правителство.

Белчев се изявявал и като поет – в печата използвал псевдонима Чебел. Женен бил за поетесата Мара Белчева – една от първите български красавици, по-късно муза на Пенчо Славейков.

Христо Белчев другарувал с министър-председателя и двамата често посещавали любимата на премиера кафе-сладкарница „Панах” на бул. „Цар Освободител“ – на мястото на днешния хотел „България“.

Княз Фердинанд

Силната ръка на Стефан Стамболов му докарала и много врагове – най-вече сред македонската емиграция. По това време прогоненият от България Димитър Ризов вече чертаел планове за убийството на „тирана“ Стамболов.

В Белград Ризов привлякъл в заверата оръжейния майстор Наум Тюфекчиев, брат му Никола и бившия офицер Кръстьо Ножаров. В заговора се включили още Михаил Ставрев с прякора Халю и най-малкият брат на Тюфекчиев – Димитър, известен като Денчо.

На 18-годишния Денчо била поставена задачата да следи Стамболов, след като излезе от сградата на правителството.

Няколко дни следил премиера от дома му до Министерския съвет и любимото му кафене „Панах“.

Убийците решили да заложат засада именно край „Панах“. За конспирацията бил спечелен и бодигардът на Стамболов – стражаринът Спас Антов, бивш хайдутин. Той трябвало в решителния миг да изостане от министър-председателя, за да не пречи на заговорниците да го убият и после да избягат.

Вечерта на 15 март 1891 г. Стамболов бил на маса с кафенето с министър Христо Белчев. Към 20 ч. двамата излезли от „Панах“. Заговорниците дебнели скрити наблизо. Въоръжените Никола Тюфекчиев и Халю трябвало да стрелят по премиера и да го очистят с град от куршуми. Подсигурявали ги Денчо и Ножаров.

Когато Стамболов и Белчев излезли на тротоара, Никола и Халю се насочили към министър-председа-теля и финансовия министър.

Мара Белчева

Халю сграбчил дясната ръка на Стамболов, за да му попречи да извади пистолета, с който премиерът никога не се разделял. С другата ръка Халю стрелял в главата на премиера – имало приказка, че Стамболов винаги се движи с бронирана жилетка. Министър-председателят успял да отблъсне атентатора и куршумът улучил Никола Тюфекчиев. Той пък веднага стрелял – куршумът на атентатора ранил Халю в дясната ръка.

При разигралата се пукотевица Христо Белчев направил фатална грешка – хукнал към близката градска градина. В тъмнината Денчо го объркал със Стамболов и го застрелял почти от упор. Убийците си помислили, че министър-председателят е мъртъв и побягнали. Телохранителят Антонов бавно, бавно ги подгонил и в крайна сметка ги оставил да изчезнат – каквато била уговорката помежду им. Все пак за алиби стрелял веднъж-дваж във въздуха.

След атентата Никола Тюфекчиев и Халю бързо изчезнали в Румъния. Кръстьо Ножаров забягнал в Сърбия. Само Димитър Тюфекчиев – Денчо, останал в София. Полицията намерила в градската градина два пистолета с инициали „Н.Т“.

След като докладвали на Стамболов, че Наум Тюфекчиев има брат, живеещ в София, премиерът наредил веднага да го арестуват. В полицията жестоко инквизирали Денчо.

Били го, горили му месата с газова лампа и забивали подострени колове в тялото му. Денчо издъхнал, без да каже нищо за атентата.

Стефан Стамболов използвал трагичната смърт на своя финансов министър, за да се разправи с политическите си противници – арестувани били 250 души, сред които бившият министър-председател Петко Каравелов, видният политик Трайко Китанчев и други изтъкнати личности по това време. През лятото на 1892 г. бил скалъпен шумен процес. Заговорът срещу Стамболов се представя като голяма конспирация, вдъхновена и подготвена от Русия, с която в този момент българското правителство е прекъснало всякакви отношения.

Но във висшите среди упорито се носел и слухът, че лудо влюбеният в красавицата Мара Белчева княз Фердинанд е наредил да убият съпруга й, за да я притежава само той…

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Comments

comments

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*