Бомбеният ад край Сливен бил умишлен – прикриват оръжейна афера на милионера Десислав Делев

Жестоката експлозия тепърва ще бъде разследвана от службите за сигурност

Оръжейна афера за десетки милиони левове е в основата на адската експлозия край Петолъчката, която разтърси Сливенския регион. Дни след унищожителния взрив, избухнал в склад за боеприпаси край сливенското село Лозенец, трима от работниците все още се водят в неизвестност, макар неофициално да се знае, че изчезналите са загинали на място в оръжейния склад.

Източници от Министерството на отбраната са категорични, че основната версия за жестоката експлозия, която трябва да бъде разследвана от службите за сигурност, е умишлен бомбен атентат.

Съмненията, че взривът е умишлено предизвикан, а не е плод на „човешка грешка“, идват от биографията на собственика на склада за унищожаване на военни муниции – скандалния оръжеен търговец Десислав Делев.

Ген. Торлаков бракониерства в горите над Старосел

 Не, няма майтап – един от основните оръжейни търговци в България и официален представител на „Берета“ хем продава оръжия като частник, хем от години сключва договори за милиони левове за унищожаването на боеприпаси с българската армия.

Десислав Делев, който е собственик на оръжейното стрелбище „ВИП“ в София, неизменно печели апетитни обществени поръчки за утилизация на оръжия и боеприпаси. За последните 5 години баровецът е 10 милиона лева от тази си дейност.

„Той предлага най-изгодни цени за унищожението на оръжия, тъй като на практика не ликвидира бракуваната стока, а я препродава контрабандно. Най-вероятно заради това е взривен и складът в Лозенец – трагедията се случи малко след като от ДАНС стартираха разследване за износа на гранати, ракетни установки и патрони за бившите съветски републики“, твърдят конкуренти на оръжейния бос Десислав Делев, собственик на фирмата „Берета трейдинг“.

Десислав Делев

 Оръжейният търговец Делев е продукт на генералския кръг „Майна“, който от години командва Военно министерство. Неформалният Генерален щаб на армията на далаверата е ситуиран в Пловдив и от поне десетилетие дирижира важните процеси в армията.

Многозначителен факт е, че именно кръгът „Майна“ лансира преди години Николай Гигов като оръжеен търговец. Към днешна дата обаче Гигов е недолюбван от генералите, тъй като след като се издигнал, спрял да им отчита рушветчийските такси „уважение“ и „първи милион“. Гигов се ползва с подкрепата единствено на Валентин Радев – Вальо Паркинга, който също е продукт на кръга „Майна“.

Пловдивският генералски лобистки кръг в армията е оглавяван от ригаден генерал Пламен Торлаков бивш началник на специалните въоръжени сили в града на тепетата. Видни членове на влиятелния задкулисен кръг са още армейските генерали Запрянов и Бъчваров, без които няма вариант да мине сделка над 1 милион лева във Военно министерство.

Триото генерали поддържа близки отношения с Володя Стоянов, брат на Румен Петков, който нееднократно е прикривал далаверите им чрез влиянието си във Военна прокуратура.

Кръгът „Майна“ се допълва от полковник Димитър Ватралев, бивш началник на финансовия отдел на Сухопътни войски, както и от генерал майор Евгени Манев, някога ръководител на Военна академия.

Членовете на пловдивският генералски кръг работят ударно с оръжейния търговец Десислав Делев, а според оперативни разработки даже осигуряват контрабандно продажбата на оръжия от родната армия зад граница чрез фиктивна утилизация.

Най-голямата финансова афера във Военно министерство, свързана с Десислав Делев и с Пламен Торлаков, е кражбата на паладий и злато, организирана през 2006 г. от военни поделения. Аферата е на стойност близо 15 милиона лева, а заради участието си в схемата полковник Димитър Ватралев получи като подарък от „Берета трейдинг“ апетитен парцел в Равда, върху който на 5-етажен хотел.

Освен че унищожава боеприпаси на армията, Десислав Делев продава изгодно и муниции на Военното министерство. Оръжейният търговец снабди умиротворителната ни мисия в Афганистан с очила за нощно виждане на стойност 4 милиона лева през 2006 г. Делев е посредничил и при сделка с джипове „Мерцедес“, сключена от Веселин Близнаков.

Върхът на сладоледа обаче е постигнат при продажбата на…890 чифта ски за военния ни контингент в Афганистан. Според договор между Министерството на отбраната и фирма от орбитата на Десислав Делев хазната плаща над 1 милион лева за доставката на ски и щеки в пустинята. Титуляр по договора е българска фирма за производство на ски пособия, но подизпълнител по доставката е оръжейният бос Делев.

След драмата с бомбения ад в оръжейните складове край Петолъчката близки на работниците в цеховете на фирмата „Берета трейдинг“ твърдят под сурдинка, че преди взрива нощем в базата често са влизали камиони и бусове. Те са товарили стрелково оръжие и боеприпаси и са го изнасяли за Косово. Други подмятат, че в последните месеци през пристанището във Варна в посока Грузия са товарени оръжейни товари, предназначени за унищожаване.

За да се прикрият следите от контрабандната продажба на оръжие и муниции, бил организиран и атентатът в оръжейния склад край Сливен. Някои смятат, че взривовете са активирани след заложена бомба с часовников механизъм.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Comments

comments

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Наглост,Нахалство,Дебелашко-безсрамие,Генерали-мутрагени,–ИЗРОДИ-УБИЙЦИ !!! Цяла България знае кой е виновен,само ВИНОВНИТЕ нищо не знаят и правят “тъпи“ изказвания….Абее…тъпоумници,,,,това да не ви е фабрика за шивашки иглички…,най-малко се съобразете,че има хора които са работили със вас и ‘около’ вас..,!!! Очакваме най-скоро и Вашият Бог Благотворител да направи компетентното си генералско изказване по този много ***загадачен*** случай !!!

  2. Хайе сега де ,не тормозете бедните хорица,това са „стари“ изветряли,“градушкени“–ракети–))),,,, много ми е съмнителна ,,,що ли ми се чини,че май пак ще да е нашенска ми ти работа….дали да не взем да си помислим,че то пък точно как тъй се случи такова “недоразумение“ между ТИЯ от– *ПЕТОЛЪЧКАта*….чеее…то дааалиии,еее…ракета “градушки“…,,.или пък що да не еее… ракетки… напримееер: *ГРАД* !? Майтап,майтап..ама като гледах видеото/любителско/ доста си *трещеше* и все още се питам–те тези *снаряди* на какъв принцип са ги обезвреждали !?? „Разсконцентриран“ и „“Разпръснат““ в цялата горска месност наоколо…!? Какви са тия *Фирми* какви са тия *Складове*,чиййй ЛИ са,на кого ЛИ са ,,,Ц.Цветанов половин час ръси глупости,К.Милков/бивш генерал/-само се пулеше малоумно,а А. Анев се изказа подобно на случаен полски пъдарин от бустана наоколо! Очаквм да чуя и великочайшото некомпетентно мнение на още един бивш генерал и случайно-Министър председател Б.Б.-напр.:“Работиме по въпроса за разкриване и *утучняване* чия собственност са тези складове на МНО или на някой “пъдарин“ от там близкото село Пъдарево…“( край на цитата) !!!…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*