Жените на Владимир Висоцки – 2 част

Висоцки и Марина Влади, жената, с която остава женен до смъртта си.

  Разбира се, романите и жените на Во­лодя се нижат един след друг. Любовта му с Марина Влади обаче се превръща в една от най-романтич­ните връзки на столетието. Той я сваля с песните си.

 Юли 1967 г. е необикновен. Ак­тьорът се запознава с френската актриса от руски произход. Сре­щат се в пресцентъра на Мос­ковския кинофестивал. „Той   беше   толкова   нахален. Веднага ми каза: Ще станеш моя жена. Тогава така се смях…“ Започва бясно звънене в Париж, стихове,  тайни срещи. Марина описва в книгата си „Прекъснат полет“ този пе­риод. „И двамата нямахме и 30. Аз разведена, ти в развод. Пред нас – целият живот.“

 „Здравей, това съм аз!“

 За любовната история на Владимир Висоцки и Марина Влади всичко се знае. И нищо. Красива приказка… с много тъжен край… В края на 50-те години в съветското киноразпространение се прожектира филмът „Магьосницата“ по повест­та на Александър Куприн „Олеся“. Главната роля изпълнява френската актриса Марина Влади. Висоцки гледа филма много пъти и все по-силно се влюбва в актрисата. Обичайно яв­ление, но Владимир е сигурен, че рано или късно ще бъде заедно с нея. И чудо­то става. В края на 60-те те се запоз­нават, а след 2 години се женят. Това е най-романтичната любовна история по онова време. Макар че съвместни­ят им живот е непрекъснати разде­ли, снимки, гастроли, те са истински щастливи заедно.

 На Марина са посветени и голяма част от любовните му стихотворе­ния. 12 години са заедно и са все така влюбени. 

Така цял свят разбра, че той набира „вечные 07″ и го удря на молба телефонистката да го свърже с Париж. За да й каже: „Здравствуй, зто я!“ Двамата летят един към друг толкова чес­то, колкото другите хора се качват на трамвай. Всеки ден й пише писмо. Това е едната страна на медала.

  Но има и друга. Звездата на светов­ното кино му готви и чисти в квар­тирата в Москва. Лекува го и с голи ръце бърше кръвта по време на прис­тъпите му през последните години. Посред нощ пресича Москва, за да го прибере ужасно пиян и в безпомощно състояние. Дава луди пари, за да му се имплантира специална ампула срещу алкохолизъм. И понеже не може да пие, някой го съветва да прибегне до нарко­тик, за да е в постоянна еуфория. Го­лямата трагедия е, че в един момент той така полудява, че с нож разрязва живо месо и изтръгва ампулата.

 Благодарение на френската си съпруга Висоцки има нечуваната привилегия за един съветски гражданин да пъту­ва зад граница. От практическа глед­на точка съвместният им живот не носи на Марина никакви облаги. На­против – с руски съпруг и непосто­янно местожителство кариерата й залязва. Половината от времето живее в Съветския съюз, което няма как да се съвмести с артистичната й дейност. Но тя мисли като жена, а не както актриса.

 Няколко години след смъртта на Ви­соцки Марина Влади се омъжва за из­вестния лекар-онколог Леон Шварценберг. И намира равновесието. Мари­на преживява много нещастия освен смъртта на Володя. Тежко катастрофира най-големият й син (тя има три­ма синове от двата си предишни бра­ка – бел. ред.), загиват двете й внучки. И все още не може да слуша спокойно записите на великия бард: „Минаха толкова години, но не мога още да го­воря спокойно за Володя, да гледам неговите снимки … и да слушам гласа му, ко­гато него вече го няма. За мен това е непоносимо.“

 

Настя – непризнатата незаконна дъщеря

 От всички любовни истории на Висоцки тази с Татяна Иваненко е най-болезнена. Татяна не дава интервюта, нито прави сензационни изявления. Отношенията между актрисата от „Таганка“ и колегата й започват много преди той да се ожени за Марина Влади и продължават по време на брака с фран­цузойката.

 Красавицата е голямата тайна на Висоцки. Ражда се дъщеря им Настя, за която Во­лодя се грижи, но така и не й дава името си. След смъртта му всички се отдръпват от двете. Дори майката на барда, не я търси. Всички твърдят, че тя му е „одрала кожата“. И какво от това?

 Синът Никита Висоцки също знае за сестра си. „Да, имало е такава история. Няма да коментирам връзките на баща си. Той не е афиширал подобно нещо. Слава богу, отсрещната страна не прави от това сензация, не събира свидетели и не на­стоява за ексхумация. За щастие времето на „децата на лейтенант Шмид“ отмина. Имаше период, когато бяха доста.“

Днес Татяна живее твърде затворено в Москва. Висоцки скрива дъщеря си, за­щото е наясно, че това ще срине имиджа му в обществото. Двамата с Марина са световноизвестна двойка, а в същото време той се люби с друга. Таня обаче му е предана и го гледа като полубог. Никога не иска нищо от него. След него не се жени. Отглежда сама дъщеря си. Дава й добро образование. 

Преди време в руската преса излиза нещо доста злобничко. Марина и Татяна са се познавали. Един ден Таня ядно й подхвърля: „Той е мой. Още утре ще го накарам да дойде при мен!“ на което Марина само снизходително се усмихнала.

 Бащиното име на Настя е Владимировна, а фамилията й е майчината – Иваненко. Ро­дена е на 26 септември 1972 г. Завърши­ла е журналистика в Московския универ­ситет, знае перфектно френски, няколко години работи в тв канал „Култура“.

 Никога не говори за баща си. Казват, че е обидена на баба си и не е търсила никого от семейството. Женена е за журналист и има дъщеря.

 ПРОДЪЛЖЕНИЕ – КЪМ ВТОРА (3) ЧАСТ

Comments

comments

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Hey! This is kind of off topic but I need some help from
    an established blog. Is it hard to set up your own blog?

    I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
    I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do
    you have any ideas or suggestions? Cheers

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*