Учени промениха цвета на златото

Надпис с фригийска азбука от гробницата на цар Мидас

Британски учени са успели да засенчат Цар Мидас – смениха цвета на златото. Докато митичният цар превръщал всичко, до което се докоснел в злато, то учените успяха да трансформират цветния метал, като промениха начина, по който златото поглъща и отразява светлината.

Така че златото вече не трябва да е златно – може да е червено или зелено, или с множество други отсенки. Техниката включва гравиране на малки повдигнати или вдлъбнати резки върху металната повърхност.

Може да се прилага и върху други метали, като сребро и алуминий и отваря пътя към оцветяването на металите без да се използват покрития или химично третиране.

Може да се прилага при бижута или за да се направят банкнотите или документите по-сложни за фалшифициране. Това е първият път, когато видимият цвят на метал се променя така.

Учени се научиха да променят цвета на златото

Цветът на предметите около нас се определя от начина, по който светлината взаимодейства в тях. Например, предмет, който отразява червена светлина, но поглъща друга, ще се види като червен за окото.

Това е основният принцип, който учените са използвали в проекта. С нанасяне на релеф от около 100 нанометра може да се контролира кои дължини на вълните металът ще абсорбира и ще отразява.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/4B2hQA_11Z0

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *