Уникално! Българин получи награда „Оскар“ за първи път! Ето кой е Владимир Койлазов и как покори върха в Холивуд:

vladimir-koilazov

Вече имаме първи българин с награда „Оскар“! Това е Владимир Койлазов, съосновател на фирмата „Chaos Group“, в съдружие с друг нашенец – Петър Митев. Тяхната компания създаде технологията V- Ray, която се използва изключително много в киноиндустрията през последните години.

Две седмици преди официалното връчване на годишните наградите на Академията, се раздават т.нар. технологичните отличия, които се присъждат за цялостен принос.

Технологията V- Ray се използва от десетина години в киноиндустрията, а сред филмите, възползвали се от българското изобретение са: „Игри на тронове“, „Аватар“, „Доктор Стрейндж“, „Deadpool”, „Мaleficent“ („Господарката на злото“).

Петър Митев (ляво) заедно с Владимир Колайзов

Но ето каква е историята на двамата българи, предизвикали новата технологична революция в киното:
Владимир Койлазов е на 38 години и е роден в Русе в семейство на учители. Майка му Пенка Койлазова е учителка по френски език. Бащата Никола Койлазов е преподавал в Техникума по корабостроене, но вече е пенсионер.

Владимир е завършил Английската гимназия в Русе. А през 1996 г. влиза в СУ „Климент Охридски“, където завършва компютърни технологии.

Любопитен факт е, че преди да влезе в университета, никога не е програмирал на компютър. Обучавал се в кръжок и с много четене на книги вкъщи. Владимир Койлазов разкрива, че никога не е бил сред най- добрите – нито в училище, нито по състезания.

В университета се запознава с Петър Митев, който учи в същия факултет. Не след дълго двамата решават да работят заедно по проекти.

Създават фирмата си Chaos Group преди близо 20 години. Първоначалната им идея била да създават реклами. Но в последствие започнали да пускат свои собствени софтуеарни продукти.

Пред 2002 г. представят за първи път новия си продукт – V- Ray, който представлява програма за създаване 3D изображения. Първоначално се използва масово от архитектите, после навлиза и автомобилната и самолетната индустрия. А накрая навлиза и в киното.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *