Христо Мутафчиев мрази да го третират като инвалид

Христо Мутафчиев

  Христо Мутафчиев е станал особено чувствителен след срещата си със смъртта. Звездата от „Под прикритие“ и „Дунав мост“ не желае да получава внимание заради своето специфично здравословно състояние. Преживелият инсулт актьор буквално изпада в ярост, ако някой си позволи да му се притече на помощ като на инвалид.

Вече две години Христо Мутафчиев се бори с последствията от мозъчния удар. На 26 октомври 2010 г. той по спешност бе приет в бургаската болница с опасност за живота. Медиците цял месец го стабилизираха и в крайна сметка актьорът оцеля. В първите месеци след инсулта лявата половина от тялото му обаче беше с пълна парализа.

За да си стъпи обратно на краката, на Христо му се наложи да бъде подложен на ежедневна рехабилитация. С времето малко по малко шефът на Съюза на артистите започна да се движи сам, подкрепян от бастун и дори се завърна на малкия екран с поддържаща роля в кримката на БНТ „Под прикритие“.

И днес белезите от болестта още стряскат звездата и му напомнят, че се е разминал от фаталния край за няколко минути. Загубата на пълната му подвижност пък го е направила много по-чувствителен отпреди по отношение на способността му да се справя сам в живота. Така например неотдавна актьорът сподели, че едва не налетял да бие пиколото в хотел, което решило да го третира като сакат. Момчето се опитало да бъде учтиво и още с влизането на Мутафчиев през вратата се притекло да му помага с придвижването и багажа.

„Реши да ме хване за лявата ръка, а аз не давам да я пипат. В момента тя все още е безчувствена и като я хванат, ме дебалансират. И друг път усещам, че някакви хора ме гледат с едно милостиво чувство, което не е за мен“, засяга се по темата за намалената си подвижност актьорът.

За да се пребори с проблемите след инсулта, той се подлага на какви ли не експерименти. Така в началото на миналото лято, докато бил на почивка във Варна, се запалил по странната практика ежедневно да посещава делфинариума и да общува с неговите питомци. „Сетих се, че съм чел, че делфините контактуват с ултразвук, който е лечебен за мозъка. Така реших да отида при тях в делфинариума. След това работещите там ми обясниха, че общуването с делфините наистина има лечебен ефект. Разказаха ми, че делфините контактуват помежду си по възможно най-съвършения начин. Те си предават звук и картина. Аз това го разбрах впоследствие и на живо. Казаха ми, че са водили при делфините много деца с паралич, които след 10-15 сеанса започвали да се движат сами. Делфините използват около 80% от мозъка си, който е 2-3 пъти по-голям от човешкия. Във Варна буквално се получи съвършена връзка между мен и един делфин – Йоана. Тя ме посрещаше винаги, още щом вляза при басейна. Веднага излизаше, сигурно ме виждаше от дъното. Треньорът ми каза, че ме е сканирала целия, виждала е къде ми е проблемът и започвала да го атакува с ултразвук.

В началото не бях много добре физически и не влизах в басейна, а слушах как Йоана ми пее всеки ден. Усещах някакъв много особен релакс в тялото. Успокоявах си мислите“, разказва за иновативната си лечебна програма звездата от „Под прикритие“. И признава, че болестта наистина много е променила начина му на мислене и поведение. След инсулта станал по-романтичен, по-милозлив и състрадателен. Затова и се съгласил да участва и в няколко благотворителни кампании за набиране на средства за хора в нужда.

 

Продължава да пуши

Дори след като бе покосен от инсулт, шефът на Съюза на артистите не е готов да се отдаде изцяло на здравословния живот. Мутафчиев продължава да пуши цигари въпреки изричната забрана на своите лекуващи лекари.

За медиците от години не е тайна, че именно тютюнопушенето е една от основните причини за инсулт. То ускорява образуването на холестеролови плаки и удвоява риска от мозъчен удар. Пушенето води и до сериозни усложнения, ако човек продължи да пуши след лек инсулт. В такъв случай рискът той да получи втори, но вече тежък мозъчен удар, се увеличава 10 пъти.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *