Тодор Колев се поболял след като го обявили за агент на ДС

Тодор Колев

  Скандалът с ДС досието е съкратил дните на Тодор Колев. На това мнение са много от феновете на гениалния актьор. Според тях Адама се поболял, след като го обявили за агент на службите с псевдоним „Петров“.

Ако се вярва на архивите, звездата на българското кино и театър сътрудничил на Второ и Шесто управление. Вербували го малко преди рухването на комунистическия режим – на 11 март 1987-а.

Самият актьор бе един от първите активисти на СДС и дори влезе във Великото народно събрание като син депутат. Във ВНС Колев обаче не се държеше като послушен партиен кадър, а отстояваше и позиции, различни от тези на ръководството. Веднъж цялата тогавашна синя опозиция въстана срещу опитите на червения депутат Йордан Радичков да си подаде оставката от парламента, но актьорът се опълчи на парламентарната си група и подкрепи писателя. „За кого говорим, кого обвинявате?“, поинтересува се от трибуната в Народното събрание той в опита си да защити Радичков. „Кой ти дава право да изнасяш речи от наше име“, крещяха възмутени от банките другите седесари.

За запознатите с житието на Тодор Колев винаги е било логично той да бъде по-благоразположен към БСП, отколкото към СДС. Та нали негов пръв приятел бе един от най-видните социалисти Стефан Данаилов.

Двамата известно време дори били комшии. Живеели през няколко етажа в един и същи блок. По това време Колев делял постеля с актрисата Доротея Тончева, а Ламбо вече бил залюбил съпругата си Мария. Двете звездни двойки редовно си гостували и се черпели с любими манджи.

На младини Колев се сближил и с друг артист, нашумял като политик в последните 15 години – Жорж Ганчев. Двамата се запознали в бара на варненския хотел „Мусала“. В онзи период създателят на Българския бизнес блок пеел в крайморското заведение американски хитове с български текстове. Думичките към мелодиите си ги съчинявал сам. Докато Тошко Колев бил в бара, от тонколоните се разнесъл следният припев: „А знаеш ли какво си ти за мен? Щом те видя и нощта е ден…“.

Роденият в Шумен актьор веднага се чукнал по главата – това било парчето „Ай уонт ту спенд май лайф“ на известната през 60-те години британска група от Хемпшир „Трогс“. Същата песен била крайно необходима за режисирания от Коко Азарян пловдивски спектакъл „Уестсайдска история“, в който Адама изпълнявал една от ролите. „Нямахме оригиналния текст на „Трогс“. Притежавахме само някакъв кофти, кирлив и неясен запис, а репетиците напредваха. Беше лятото ма 1967 година. Помолих Жорж Ганчев да ми даде оригиналния текст и така можахме да изпеем песента в постановката“, разказвал е Колев, който някога е бил и член на БКП.

Какво точно е правил за ДС Адама, не се наемаме да твърдим, факт е обаче, че и той самият е ставал жертва на доноси.

Преди време Филип Филипов – шеф на Катедрата по режисура във ВИТИЗ, се противопоставил на назначението на Адама за асистент на преподаващия в учебното заведение Коко Азарян. „Около Тодор Колев има дълбоко съмнителни неща. С него се занимават службите, недейте да пипате там“, заявил онзи на академичен съвет. Въпреки това кандидатурата на звездата от „Опасен чар“, „Двойникът“ и „Господин за един ден“ била одобрена.

Заради същия този Филип Филипов обаче навремето Адама се разминал с щатно място в Народния театър. Искали го в имперската трупа, но в ЦК на БКП се получил донос от колегата му за него и назначението пропаднало.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *