Ренета Инджова чукна 60 лазарника!

Ренета Инджова

  Невероятно, но факт – Желязната лейди на българската демокрация Ренета Инджова отбеляза цели 6 десетилетия. По повод щастливото събитие единствената в историята на България жена министър-председател събра стотина души на стилно парти в националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

То бе организирано от дъщеря й Ралица, която разпрати покани буквално до всички приятели и колеги на известната си родителка. Ренета не искала да прави юбилей, травмирана от загубата на майка си. Ралица обаче взела нещата в свои ръце. Върнала се от Америка и организирала лъскавия купон, трогнал до сълзи иначе желязната Инджова.

„Една от последните години на бейби бума в България е 1953 г. През нея са се родили 153 220 деца. Едно от тези деца е била и моята майка. На 6 юли в страната са се появили точно 197 момичета. В Нова Загора се ражда точно едно момиче и то е 100% моята майка – Ренета“, пише дъщерята в оригиналната покана.

Изнесените от нея статистическите данни представляват заигравка към новия престижен пост на Инджова

От март миналата година тя е председател на Националния статистически институт, след като дълго време стоя без работа заради склонността й да не краде и да бъде перфекционист. Именно по този повод почти всички присъстващи бяха нейни колеги от Статистиката, които се надпреварваха да „ръсят“ цифри и да правят важни математически заключения.

„Ох, от толкова много познавачи на точните науки, ще взема да се омъжа за статистик“, пошегува се рожденичката, докато на микрофона се изреждаха приятелите й, за да правят поздравления.

С дълго писмо се включи и един от най-близките й приятели – Влади Въргала, който по уважителни причини не може да присъства на събитието. За сметка на това си беше направил труда да изясни произхода на името Ренета и какво то носи на притежателите му.

„Името Ренета има латински произход и означава „прероден“. Значи нашата Ренета е преродена. „Ренета“ е сорт ябълки във Франция, който се ползва с изключителна популярност. Но статистиката знае всичко. Не само за имената, но и за броя на жените с такова име. Към 1 януари 2013 г. в страната има точно 3003 жени с име Ренета. Всяка 8-а жена от 1000 българки се казва Ренета. Ако се съберат на едно място всички Ренети, то те ще направят градче от ранга на Долна Митрополия“, бе написал в приветствието си известният актьор и режисьор.

Думите му развеселиха гостите на Инджова, която преливаше от щастие че до нея са най-близките й същества – дъщерята и внучката. Ренета бе и малко тъжна, че на помпозното парти я няма майка й. Неотдавна Желязната лейди погреба родителката си, отишла си след дълго и мъчително боледуване -травма, от която месеци се съвземаше.

Президентът Желю Желев бе след първите гости, побързали да й честитят юбилея. Тайнствена дама в зелена рокля му правеше компания и се грижеше виното и хапките на масата им никога да не свършват. Оказа се, че място за тревоги няма – това не е любовница на д-р Желев, а негова асистентка от президентската му фондация.

Бившият държавен глава пожела на юбилярката преди всичко здраве, защото останалите неща се подреждали от само себе си. От 16-имата министри, които през 1994-1995 г. Ренета командваше в качеството си на служебен премиер, така и не се появиха представители.

Новият генерален директор на Българското национално радио Радослав Янкулов и половинката му изненадаха Инджова със скъп подарък, който предпочетоха да запазят от любопитните журналисти. Янкулов пийваше винце и разказваше интересни истории на гостите. Сърце „Сваровски“ и диамантени обеци бяха сред ценните дарове, които известната ни политичка не пропусна да демонстрира колко изящно й стоят.

Икона на „Свети Димитър“ от близък приятел щяла да влезе в ролята на пазител на апартамента на Ренета Инджова. Десетките букети с цветя шефката на Статистиката обмисляше да дари на пациенти от няколко болници.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *