Джани Моранди вакарва Генко Генов в затвора

Джани Моранди
Джани Моранди

  В средата на 80-те години на миналия век светът на социалистическата художественотворческа интелигенция е разтресен от безпрецедентен скандал. Съвсем неочаквано и без особено видим повод е арестуван създателят и основен организатор на международния музикален фестивал „Златният Орфей“ Генко Генов. Преведено на днешен език – задържан е най-влиятелният продуцент и фактор в шоубизнеса. По това време „Златният Орфей“ е не просто фестивал, но е и сред основните инструменти на пропагандата на комунистическата държава. Освен най-известните български естрадни изпълнители на неговата сцена се изявяват и „западни“ звезди, което е демонстрация за отвореност на социалистическия строй.

Фигурата на Генов е обгърната в загадъчност до края на живота му. Почти никой не се съмнява във връзките му с комунистическите служби за сигурност, защото постът му на директор на „Орфея“ е прекалено висок, за да не поражда подобни съмнения, фактът, че след задържането си Генов е съден от военен съд е едно от доказателствата за принадлежността му към ДС. Военните съдилища гледат само дела срещу щатни служители на МВР или на армията. Докато е директор на международния фестивал, Генов е избран и за вицепрезидент на Световната организация на музикалните фестивали. Това му дава възможност да изгради множество международни контакти и го превръща едновременно във важен инструмент на службите, но и в техен обект на следене.

На сватбата на Генко и Дариана през 1973 г. кумува Йорданка Христова
На сватбата на Генко и Дариана през 1973 г. кумува Йорданка Христова

На 31 януари 1974 година органите на реда нахлуват в жилището на Генко Генов и го арестуват за шпионаж в полза на чужда държава. По време на грандиозния процес срещу него, на който свидетелстват почти всички български естрадни изпълнители от онова време, се разбира, че директорът на „Орфея“ е поддържал отношения с Джилда Карол – американска журналистка от радио „Свободна Европа“, която според информацията на ДС е агент ма ЦРУ.

В тази връзка Генов е обвинен директно, че е бил вербуван за агент на американското разузнаване. Самият той не отрича, че познава Карол и че често е общувал с нея, но е категоричен, че не е агент на чуждо разузнаване.

Срещу директора на международния фестивал има и напълно абсурдни обвинения, като това, че е поканил италианската звезда Джани Моранди да пее на „Орфея“ с помощта на ЦРУ. Аргументите на ДС са, че американците са искали чрез Моранди да насадят западно влияние в социалистическата ни държава. Причината името на италианския певец да попадне в делото срещу Генов е негово интервю пред югославски вестник. В него Моранди заявява, че е дошъл да пее в България за скромните 6000 долара. От ДС обаче знаят, че официалният му хонорар е 1500 долара. Според прокуратурата разликата от 4500 долара е била платена от ЦРУ.

Друго обвинение срещу Генов е, че канел повече западни певци, отколкото звезди от братските социалистически държави. Според прокурорите той го правел напълно умишлено и в полза на ЦРУ.

Генко Генов
Генко Генов

Процесът срещу бащата на „Орфея“ завършва с осъдителна присъда. Въпреки свидетелствата на приятелите си от музикалните среди Генко Генов получава 20 години лишаване от свобода, които трябва да излежи в затвора в Стара Загора, където са настанени политическите затворници. Впоследствие наказанието му е намалено на 7 години. Причината е тежката глаукома, от която почти ослепява.

Докато е в затвора, властите оказват тежък натиск върху семейството му. В мемоарната си книга Генов пише: „18 дни след женитбата ме задържаха и изчезнах, а Дариана тогава беше бременна в 3-ия месец. „Приятелски“ я убеждавали да абортира детето и да прекрати брака си с мен, но тя не стори нито едното, нито другото. Родила тайно. Нейна съученичка я завела в „Княжево“ в някакъв родилен дом. Съпругата ми се притеснявала да не сторят нещо на детето. Това се случи две седмици след като бях осъден като диверсант и шпионин“. През 1990 година Генов е реабилитиран от Великото народно събрание и присъдата му е отменена. Малко след това той се връща на директорския пост на „Златният Орфей“ и остава на него до края на живота си. През 1993 година умира от тежък инфаркт. До последно не разказва никакви подробности нито около процеса срещу него, нито около престоя си в затвора.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *