Шефът на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов, лапа милиони от обществени поръчки

Валентин Николов

  Гербаджийската фирма „Mapкон“, чийто собственик доскоро беше шефът на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов, се оказва „абонирана“ за обществените поръчки на Столичната община. Откакто ГЕРБ е на власт, тя е взела договори за над 9 милиона лева, показва разследване. При всички тях прави впечатление, че на търговете не се явяват други кандидати. Това е много странно, защото става въпрос за договори за огромни пари. „Маркон“ не може да се похвали с такива небивали успехи в печеленето на обществени поръчки, преди собственикът й Валентин Николов да стане кадър на ГЕРБ.

Дори и сега, след като той се преориентира от сферата на детското хранене и оглави АЕЦ „Козлодуй“, протежирането на „Маркон“ продължава с пълна сила.

От началото на 2012 г. досега фирмата е грабнала поръчки за около един милион лева, като отново не е имала никаква конкуренция.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" храни детските градини в София

През февруари печели изхранването на детските заведения в столичния район „Студентски“. Договорът е за 492 400 лева. Това е единственият конкурс, в който се явява още една фирма, но „Маркон“ я отвява.

През април хората на Валентин Николов сключват договор и с район „Панчарево“. Той е на стойност 300 хил. лева, а „Маркон“, както повелява традицията, е единственият кандидат.

Отново през април „Ученически отдих и спорт“ ЕАД възлага на гербаджийската компания да храни децата през лятото в почивните станции из цялото Черноморие. Става въпрос за детски лагери в бургаския квартал „Крайморие“, в Равда, Обзор, Балчик, Албена, Кранево, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена, във варненския квартал „Галата“ и с. Шкорпиловци. Поръчката е за 4 месеца и „Маркон“ грабва 200 хил. лева.

Според регистъра на обществените поръчки, откакто ГЕРБ е на власт, фирмата е във възход с договори за над 9 милиона лева. През това време Валентин Николов също израства. Първо е шеф на ГЕРБ в столичния квартал „Младост“, след това става депутат и никому неизвестната до този момент „Маркон“ се замогва.

Иначе тя е създадена през 1997 г. и по това време е известна с факта, че доставя хранителни продукти за детските градини на цени, по-високи от тези в магазините. Валентин Николов излиза формално от нея през 2009 г, след като влиза в парламента. Съдружниците му, които го наследяват, напоследък са регистрирали и фирми, свързани с енергетиката, показва справка във фирмените регистри. Това странно съвпада с назначението на Николов, спряган за протеже на вътрешния министър Цветанов, за шеф на атомната електроцентрала.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *