Цветелина Бориславова нагло ограби металурзите в Кърджали

Цветелина Бориславова

В България владее зверска цензура и робски страх. Ако цензурата не е от вчера и е хронично състояние на безгръбначните медии, стра­хът е уродливата рожба от култа към премиера Борисов и полицейщината на Цветанов. Само така си обяс­няваме медийното мълчание око­ло отговорността на Цветелина Бориславова и Бойко Борисов за драмата на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали.

 Трябва или да си сляп и глух или да си купен, за да пропуснеш про­ведената на 29 март в Кърджали пресконфе­ренция на местния чер­вен лидер Милко Багдасаров. В разгара на кър­джалийската сапунка, в която Борисов играеше ролята на Майка Тереза, Багдасаров сезира про­куратурата за криминал­ни деяния на премиерската двойка. Които из­глеждат така.

 Преди повече от 10 го­дини започва приватиза­цията на ОЦК-Кърджали и за целта е създаде­но работническо-мениджърско дружество. Но като всяка приватизация у нас, и тази е опороче­на и накрая обсебена от силните на деня 800 работници и служи­тели създават РМД, вяр­вайки, че ще станат ко­лективни собственици на комбината. Без изобщо да уведомят металурзите и да получат тяхното съг­ласие, в един момент ръ­ководителите на РМД-то тайно продават акциите на СИБанк, управлявана от Цветелина Борисла­вова.

 Както кърджа­лиите са грабе­ли през турско, така и Цветелина заграбва металур­гичния комбинат в Кърджали. В деня, в който дамата по­ема предприятието, в града стъпват охранителите на „Ипон“ – частната фирма на Бо­рисов. Същият, с когото тогава Цветелина живее на семейни начала и два­мата имат още пет общи фирми. Това не е никак­ва тайна в Кърджали, но за повечето софийски ме­дии темата „Ипон“ е табу, както камората в Италия е минно поле за любо­питни новинари.

 Разкритията на Багда­саров за ролята на СИБанк и „Ипон“ в комбината се допълват от шефа на КТ „Подкре­па“ в него Анни Георгиев. Който изнесе пред Тв СКАТ това: докато банкерката се разпорежда в предприятието, най-ви­соката заплата достига 300 лева, а по това вре­ме металурзите в страна­та получават най-малко 1000 лева месечно. Кога­то синдикатите поискали увеличение на мизерни­те заплати, изпълнител­ният директор Никола Пашинов ги препраща към Бориславова, която приема работническата делегация в централата на СИБанк в столицата.

Цветелина Бориславова и Бойко Борисов

  „По онова време – из­нася Георгиев – заводът разполагаше с голям автопарк, затова ни отка­раха със служебни коли при нея. Тя се държа наг­ло, сякаш бяхме просяци. Още от вратата започна да ни заплашва с уволне­ния и поиска да напуснем завода, щом сме недо­волни. Не й останах длъ­жен и също повиших тон. Накрая обаче тя много­значително ни предупре­ди: „Всички ви познавам, обиколили сте света, а сега искате пари“. В този момент Борисов бе главен секретар на МВР и у мен остана съмнението, че всички в делегацията предвари­телно сме проучени от службите. Вярно, тога­ва скитах в чужбина, но това не бяха екскур­зии, просто през от­пуските ходех да работя извън страната. Как ина­че щях да изхранвам се­мейството си със стотин­ките, които Бориславова ни подхвърляше?…“

 След като изцежда последните капки пот от работниците, Цветелина влиза в кожата на Остап Бендер. Дори имам чувството, че е нежно­то издание на великия комбинатор, който знаел четиристотин сравнител­но честни номера за из­мъкване на пари. Дока­то баламите леят олово, СИБанк се позлатява от подло получените акции от РМД-то, като ги прода­ва на Валентин Захариев. Цената на сделката е тайна, но елегантна­та бизнес дама напуска  Кърджали  с кюлчета злато. Благодарение на животинския си нюх към  парите и мъжете с власт, тя е първи алхимик, превърнал оловото в злато.

 Три години по-късно работни­ците узнават, че акциите им са откраднати и вдигат бунт. Както раз­крива Багдасаров, за да избегне скандала и спа­си реномето на вече по­сягащия към властта Бо­рисов, въпросната банка плаща акциите по 1,50 лева, въпреки че реал­ната цена на една акция била над 40 лева. Така Цветелина за втори път ограбва металурзите. Лютите клетви на изма­мените не я трогват, тъй като юридически сделка­та е изпипана перфектно.

Именно това помпа наглостта на охранителя на ОЦК-то, който без срам заяви: „Група тари­кати, покровителствани навремето от Иван Кос­тов, взеха цялата мета­лургия – от „Кремиковци“ до „Горубсо“. Всички беди дойдоха от разбойниче­ската приватизация…“.

 Много наглеци сме виждали, но Борисовата наглост е за олимпий­ско злато. Как този чо­век веднъж не се изчерви от срам? Как се осмелява да съди други приватизатори, след като всички­те вкупом трябва да са в Централния софийски и всяко затворническо утро да молят за прош­ка ограбените от тях?

 Уви, в Кърджали още го боготворят и унизително молят за заплати, вместо да го замерят с камъни. Да, с камъни, не с яйца. Защото алчността му ги докара дотам, че нямат и пари за яйца.

 Хубавото в тази грозна сага е, че будните граж­дани на Кърджали сези­раха прокуратурата, коя­то трябва да разследва приватизацията на комбината и да раз­крие кой, как и защо го е продал точно на Вален­тин Захариев. Справедливо е и искането Народ­ното събрание да създа­де анкетна комисия, за да изясни как заводът е раздържавен и кой стои зад това. Не храня илю­зията, че прокуратурата веднага ще скочи, а до­минираният от ГЕРБ пар­ламент ще реагира. Ала критичната маса от об­ществен гняв срещу Бо­рисов и Бориславова се увеличава.

А това не е за подце­няване в държава, къде­то хората са докарани до просешка тояга.

Босът на „Ипон“ бе посрещнат в Кърджали като господ, а платени клакьори скан­дираха: „Бойко – победи­тел“, „Разпети петък се превърна във Великден за нас“. Копирайки Це­зар, премиерът вдигна дясната си ръка, велико­душно помаха на плебса и отсече: „Държавата се намеси само заради хо­рата“…

 Не заради хората се намеси охранителят на ОЦК-то, а за­ради себе си и Цветели­на. Забелязвате ли, че той не казва и една лоша дума за Валентин Захариев, който още се гаври с работниците, отказвай­ки да им изплати всички дължими пари. Защото, ако Захариев си отвори устата за далаверата с Цветелина, спящата про­куратура ще трябва да поиска ареста на банкерката. А вероятно и на Бо­рисов, за да види колко пари от кърджалийската приватизация са изтекли и към „Ипон„.

 Впрочем първият по­кровител на Захариев си отвори устата и пре­дупреди гербера да вни­мава, като кълне синя­та приватизация. В те­левизионно откровение Иван Костов уточни, че ОЦК-Кърджали е преп­родаден на Захариев от Цветелина Бориславова, и натърти: „Тя е първи­ят собственик на комби­ната след приватизация­та му“. Единственото ху­баво нещо на привати­зираната демокрация е, че приватизаторите вза­имно си вадят мръсните ризи. Най-хубавото оба­че предстои, ако през ля­тото на 2013-а измаме­ните избиратели превзе­мат парламента, а про­куратурата и спецсъдът заработят честно и без­компромисно. И Борисов и Бориславова семейно застанат пред Темида за фалита на ОЦК, както и за други афери, описани в доклади на щатски по­сланици в София.

 Дали ще дойде този Ве­ликден?

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Цветелина Бориславова нагло ограби металурзите в Кърджали"

 1. the web hosting   28.08.2021 at 17:08

  Everyone loves what you guys are usually up too.

  This sort of clever work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve you guys to my blogroll.

  Отговор
 2. t.co   31.08.2021 at 22:03

  Hi my family member! I wish to say that this
  article is amazing, nice written and come with approximately all important infos.
  I would like to see extra posts like this .

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *