Цветанов покрил поръчкови свидетели по “Килърите”

Цветан Цветанов

  Спонсорът на ГЕРБ Петър Христов и приятел на Цветан Цветанов ще бъде свидетел по второто дело срещу него, научихме от източници в прокуратурата.

Брутално погазване на законите от бившия МВР шеф и чадър над криминално проявени лица е показало разследването.

Цветанов е закрилял бандити от Велико Търново и Горна Оряховица, които са изпълнявали поръчки на Христов и дясната му ръка Орлин Тодоров. За това е имало оперативна информация в няколко служби. Корумпираният Тодоров е назначен за шеф на местната структура на „Борба с организираната престъпност“ по настояване на Петър Христов – личен приятел на Цветанов и спонсор на ГЕРБ.

С отказа на Цветанов СДОТО да подслушва Орлин Тодоров са прикривани редица престъпления, стана ясно още. За сметка на това бандитите, с които е контактувал корумпираният Тодоров, са ползвани за поръчкови свидетели по делото „Килърите“, за да се докаже обвинителната теза на прокуратурата. Един от тях е арменецът Ашот Погосян, а другият е Милен Иванов – Фантито. Цветанов не е позволил да се следят точно комуникаците на Тодоров с двамата, защото са ползвани за поръчкови свидетели по дела, от които интерес има Петър Христов, научихме от сигурни източници.

Петър Христов

Тази връзка се очаква да лъсне в делото срещу Цветан Цветанов, което ще доведе до обрат и по „Килърите“, твърдят адвокати на обвиняемите по този случай.

Ченгето със спорна репутация Орлин Тодоров е приятел и кум на бизнесмена Петър Христов, който пък е близък с Флоров и Цветанов. Когато ГЕРБ идва на власт, изненадващо от селски полицай той става шеф на елитнозвено „Борба с организираната престъпност“ и предизвиква масово недоволство сред колегите си, за които не са тайна връзките му с престъпния свят. Твърди се, че за да заеме отговорния пост, нагоре по веригата са платени 300 хиляди евро. След като става шеф на БОП-а в Търново, Тодоров започва да притиска криминално проявени лица и да им иска пари, за да си върне инвестицията от шестцифрената сума. Един от притисканите дори бяга в чужбина, защото знае, че Тодоров и шефът му Петър Христов имат протекции високо в държавата и лично от Цветан Цветанов.

„Дебелакът (Орлин Тодоров тежи 150 кг – бел. ред.) се развихри още като го назначиха през 2009 година. Въпреки протекциите от Флоров и Цветанов се намериха честни прокурори и полицаи, които се заеха с него.

Орлин Тодоров

Масово се подслушваха бандити и бизнесмени, а класифицираната информация отиваше при Петър Христов, особено СРС-тата за „Килърите“. С отказа на Цветанов да бъдат събирани доказателства за Орлин Тодоров е осуетено наказателното преследване срещу него“, коментират ченгета от региона.

Близкият до Цветанов Петър Христов и подчиненият му Орлин Тодоров са ползвани, за да се скалъпват дела срещу конкуренти, твърдят източниците.

С всичко това е бил запознат и Станимир Флоров, който се води пряк началник на Орлин Тодоров. Точно от разследването на дейността на Флоров излязоха и доказателствата, че Цветанов е осуетил разследването срещу корумпирания полицай, като е отказал да бъде подслушван, а няма право на това, защото съдът е разрешил СРС-тата.

Освен развръзка по делото „Килърите“, в случая с търновския полицай Орлин Тодоров е намесена и другата гордост на Цветанов – „Наглите“. Оказва се, че човекът, когото Цветанов е закрилял, е поддържал тесни връзки с членове на бандата за отвличания.

Станимир Флоров

Тодоров е бил близък с Найден Недев от „Наглите“, научихме от сигурни източници. Точно затова бандитът не е обвиняем по делото, а е защитен свидетел. Недев и брат му Драгомир от своя страна са известни в Търново като хора на Петър Христов, близък на Цветанов и спонсор на ГЕРБ. Името на Христов беше спрягано и за кандидат-кмет на старата столица, но поради спорната му репутация бе оттеглен от надпреварата.

„Ще стане много интересно по делото срещу Цветанов и там ще лъснат много от връзките му с криминалния контингент.

Истината ще излезе наяве и хвалбите му от времето, когато беше на власт, ще олекнат, защото ще се види, че е покровителствал не само корумпирани полицаи, но и бандити“, твърдят източници от Съдебната палата, които са наясно с доказателствата по делото срещу бившия вицепремиер.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *