Спряха предаване на Милен Цветков заради арестанта Венцислав Ангелов – Чикагото

Венцислав Ангелов-Чикагото

  Нова телевизия не е излъчила на 17 юли предаване на Милен Цветков, посветено на нечовешките условия в следствените арести. В записа на програмата на 26 юни участвали представител на Главна прокуратура, адвокат Марин Марковски и Йордан, син на задържания по онова време в русенския арест Венцислав Ангелов-Чикагото. „От Нова телевизия издирили сина ми, дори му платиха командировка до София, за да участва“, каза Венцислав Ангелов. Йордан е бил издирен, след като на два пъти баща му е обявявал протести за терора в следствения арест в Русе с нечовешките условия, в които задържаните са заставени да живеят.

Предаването е спряно без никакви обяснения нито от Милен Цветков, нито от телевизията. Според Венцислав Ангелов това е било направено заради унищожителните критики към правоохранителните органи. Случаят с Чикагото е точна илюстрация на начина, по които действат силовите органи и съдебната система.

Милен Цветков

Арестът му прилича повече на комичен американски екшън, отколкото на сериозна полицейска разработка за организирана престъпна група, пренасяща дрога. На 21 август 2011 г. в 15,30 ч. на връщане от Перу брат му Пламен Ангелов е задържан на летище в Мадрид по сигнал на българското МВР. В него пише, че лицето евентуално пренася кокаин. По това време Чикагото е в Златни пясъци и се връща от плаж с петте си непълнолетни деца и двете им майки. Ангелов носи най-малкото дете и ключ към хотелския апартамент. Към него се приближава клошар и го пита как се казва. „Кой си ти да ме питаш?“, отвръща Чикагото и продължава напред. „Откъде си?“, „От Русе“. Следва заповед: „Чакай малко, не мърдай, арестуван си“. Клошарят му показва ниско долу карта. „Как така, децата ми трябва да се качат горе и да се изкъпят!“, настоява русенецът. „Стой. Не мърдай – казва дрипльото. -Никой да не мърда!“.

Чикагото подава детето на жена си и тръгва към ресторанта. После действието се развива светкавично. „В момента, в който тръгвам, помислих, че трябва да седна в заведението, за да се качат горе децата ми – обяснява Ангелов. – Край нас имаше много хора. Той ме спъва, аз падам. Той: „Стой, ще стрелям“. Аз: „Абе кого ще стреляш?“ и тръгнах към плажа. Дори Иван Костов е бил там и едва после повдигна въпроса за полицейското насилие„. Чикагото влиза във водата. На плажа вече са се събрали много хора. В това време жена му се обадила на тел. 112 и разбрала, че наистина си имат работа с полицията – освен клошаря още един мъж и една жена дошли да го арестуват. След време Чикагото тръгва към хотела. Семейството му напуска апартамента и започва обиск. „Питам в какво съм обвинен. Никой не ми дава обяснения. Отговарят ми, че е следствена тайна диви се и до днес Венцислав Ангелов. По-късно му слагат белезници, без той все още да знае защо. Едва в 22,30 ч. единият полицай му поднася да подпише заповед за ареста, станал 5 часа по-рано. Това е абсолютно беззаконие.

лужителката от БОП – Варна пък му представя протокол за претърсване и изземване без печат. Тя се мотивира с това, че съдията трябва да одобри протокола до 24 ч. след ареста. „Това е второто беззаконие. Бойко Борисов си го облече в законова форма – обяснява Чикагото. – С неговите поправки при неотложни обстоятелства се разрешава до 24 ч., след обиска да се подпише съдията и да се подпечата протоколът. Борисов направи това през първите месеци, след като дойде на власт. Той се мотивира така: „Няма да чакам съдията за разрешение. Аз имам неотложен случай. Трябва веднага да направя обиск“.

В същото време полицията обискира и двата апартамента, които Чикагото държи под наем в центъра на Русе. Вратата отваря вторият му син. Полицаите взели документ който сложили в чанта и я запечатали. После накарали сина му да се подпише в протокола. Той отказал. Не след дълго русенските магистрати се разбързват да приключат, защото виждат, че обвинението се пропуква. „Прокурорът ми предложи споразумение месец и половина след моето задържане. Аз заявих, че при никакви обстоятелства не мога да се призная за виновен“, казва Ангелов. Той обаче плаща горчива цена за това.

„Десет месеца и половина живях при нечовешки условия в ареста. 23 часа в денонощието съжителствах с още двама души в помещение като кочина от 8 кв. м. Заставяха ни да уринираме в пластмасово шише, миризмата беше отвратителна , разказва Чикагото. Той е убеден, че неслучайно условията в българските арести са непоносими. Така МВР се опитва да сломи всеки, който влезе там, за да признае онова, което искат от него, само и само да се отърве. Такива условия се третират като изтезание и противоречат на всякакви международни договорености за човешките права.

Адвокат Марин Марковски

Месец след като е закопчан и откаран в русенския арест, Чикагото обявява гладна стачка, подкрепен от още 12 задържани, като изпраща жалба до инспектората на МВР. Оттам му отговарят, че няма нарушение на човешките права. Случаят стига до медиите и от своя страна още преди изборите русенският шеф на ареста Митко Димитров обявява, че условията ще се подобрят най-късно до Нова година. И до ден днешен обаче такова нещо не се случва. За наказание Чикагото е изпратен в единична килия. Това също погазва европейските закони, защото такава мярка се прилага само при престъпление за което се дават от 15 години до доживотен затвор. За сравнение с испанските арести брат му е настанен при условия като в хотел 3 звезди – фитнес, баскетболно игрище, волейболно игрище, компютърна зала и само с ограничен достъп до телефон. На 10 ноември мадридски административен съд го освобождава под гаранция от 6 хиляди евро. После тя е намалена на 3 хил. евро, но той предпочита да остане в ареста, защото ще му струва много по-евтино от издръжката навън.

„Аз пиша жалба, като прилагам решение – продължава Ангелов. – Окръжният прокурор Огнян Басарболиев отговаря, че е изключено лицето Венцислав Ангелов да бъде извадено от ареста. Тоест той предопределя моята съдба и решението на съда“.

Терорът над Чикагото продължава. На (10 януари Окръжна прокуратура иска нова правна помощ. Прокурорът се опитва да повлияе на делото в Испания, като твърди, че има нови обстоятелства. Българското обвинение обявява, че ги е научило при подслушване на разговорите между двамата братя. В тях се споменавало, че брат му е скъсал дръжката на куфара и това доказва вина. Това СРС го има обаче само на хартиен носител. По онова време вече Пламен Ангелов е освободен под гаранция. В разследването в Мадрид брат му по никакъв начин не го е посочил като подбудител или помагач.

Испанският съд оправда Пламен Ангелов на 8 май 2012 г. Решението влиза в сила на 13-и, а е освободен още на 4 май. Чикагото стои в ареста още цели два месеца – пускат го на 4 юли, без да му е предявено обвинение. Всеки път когато съдът гледа мярката за неотклонение, тя се потвърждава, след като се преписват предишните мотиви. Много от съдиите са масони а окръжният прокурор Огнян Басарболиев е от 24-та степен. Неговата съпруга е зам. председател на административния съд в Русе. Кой съдия ще му откаже задържане под стража?“, пита се Чикагото. Съдия Искра Блъскова от Окръжния административен съд направо му отнема думата, когато в съдебната зала заговаря за човешките права в ареста. Предлогът е, че това не било предмет на производството. „Всеки съд е длъжен да уважи подобни искания, защото след това същият този съд ще трябва да гледа дело за нарушени права. Обезщетенията за това са огромни“, предупреждава Ангелов, който твърдо е решен да стигне до Страсбург заради нарушените си права.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *