Разследват Емо Фаса за конфликт на интереси, по сигнал на еколози!

Емил Димитров - Фаса

  Законите явно не важат за скандалния депутат Емил Димитров, защото, оказва се, все още няма решение дали той е в конфликт на интереси, докато е издействал поправки в няколко закона.

Това се вижда от страницата на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси.

Емил Димитров се разследва от въпросната комисия още от месец май 2012 г. Тогава еколози от коалицията „За да остане природа в България“ подадоха сигнал срещу него.

Поводът е смесването на личните му интереси с парламентарната му дейност. Емил Димитров е собственик на гори, концесионер е и на две от най-големите у нас ловни стопанства: „Шерба“ край Горен чифлик и „Елен“ край Етрополе, а негови приближени са собственици на фирми от горското стопанство, дърводобива. В същото време Емо Фаса внася поправки в закони, от които според еколозите самият той има частен интерес.

Оказва се, че депутатът благоденства и покрай скандалните горски заменки – по този начин той се е облажил с над 900 дка в най-популярните морски и планински курорти. Заедно с многобройните си лобистки поправки Фаса се опита и да продължи заменките с държавни гори, но не успя да премахне мораториума върху тях. В цигарения бизнес Емо Фаса също прокара интересите си наложи забрана на цигарените гилзи, които пушачите си пълнят с тютюн.

Въпреки тази богата дейност комисията, която трябва да предотвратява конфликтите на интереси, обаче мълчи. На сайта й са публикувани решения главно за маргинални герои – общинари от малки градчета, дребни чиновници от ведомствата.

Разбира се, сред най-новите решения е, че министър Нона Караджова не е в конфликт на интереси с частна фирма.

Освен за Емил Димитров няма решение и за депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова.

За нея медиите изнесоха информация, че е източила над 700 хил. лева по европрограми чрез фирма на възрастната си майка.

Ако бъдат уличени, Емил Димитров и Вяра Петрова може да отнесат глоби от 5 до 7 хил. лв.

Любопитно е, че самият шеф на комисията, която изяснява конфликтите на интереси – Филип Златанов, е типичен продукт на новата кадрова политика на ГЕРБ. Той изскача на високия пост от редиците на ГЕРБ. Семейството му според запознати също е много активно в управляващата партия.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *