Прокурорът Роман Василев държан изкъсо от МВР, за влияние върху разследвания срещу определени лица

Роман Василев

  „Действията на колегата Роман Василев по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев му изиграха лоша шега. Мечтата му беше да стане главен прокурор.

Той е кариерист и винаги е искал да изпъква сред другите прокурори. Ако беше сменил Борис Велчев на поста, щеше да превърне един определен кръг от политици, адвокати и бизнесмени в най-влиятелната тайна група в България. Те са нещо като масонска ложа, но не точно, по скоро са приятели и имат общи интереси,“

Така прокурор от Софийската градска прокуратура, пожелал анонимност, коментира най-важните последици от провала на делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. Според него от самото начало се е знаело, че няма да се стигне до присъди за Цонев, бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията Николай Сантиров.

По време на ареста Цонев беше унижен от прокурора Роман Василев, който зад мощните гърбове на командоси от ГДБОП го нарече абсолютен престъпник и го накара на застане на колене.

Ексминистърът беше обвинен, че е предложил подкуп от 20 хиляди лева чрез следователя Петьо Петров, за да не му повдигат обвинения. Подслушван е със СРС-та преди ареста.

Това, което остава скрито за публиката, е, че прокурорът, който го арестува – Роман Василев, също е държан изкъсо.

В МВР срещу него имало разработки по сигнали, че се опитва да влияе на разследвания срещу определени политици и бизнесмени, които са от неговия приятелски кръг.

Източници от прокуратурата твърдят, че Роман Василев е ползван приоритетно по поръчкови акции на МВР, защото нямал друг избор и само като слуша и се подчинява, може да избегне по-сериозни последствия.

От ГЕРБ дори обмисляли да го подкрепят за главен прокурор преди скандала с ареста на Николай Цонев, защото бил идеалният вариант за послушен и държан в зависимост шеф на обвинението. След скандала с „абсолютния престъпник“ обаче последва наказание от ВСС за Роман Василев и реномето му окончателно се срина.

Мечтата му да седне на стола на Борис Велчев рухва, когато съдът оправда четиримата, а до следващата присъда по това дело от страна на апелативния съд изборът на главен прокурор вече ще бъде проведен.

Оправданите по процеса Цонев, Сантиров и МВРТенчо Попов били категорични, че след като ги оневинят и на последна инстанция, ще съдят държавата.

Цонев дори щял да заведе и друго дело – срещу прокуратурата заради униженията, на които бил подложен от Роман Василев.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *