Председателят на “Хелзинкски наблюдател” за Сърбия – Зденка Тодорова: Марин Райков не милее за народа си!

Зденка Тодорова

  Зденка Тодорова е един от създателите на Демократичния съюз на българите в Югославия и председател на “Хелзинкски наблюдател” за Сърбия.

Дипломатът, с когото контактувах най-много след 1989 година по проблемите на българите в Западните покрайнини, е Марин Райков.

В началото той проявяваше разбиране за проблемите, породени от потъпкването на нашите права. С течение на времето Райков коренно се промени. Това особено пролича, след като стана заместник-министър на външните работи при Надежда Михайлова. Тъй като с д-р Марко Шукарев отстоявахме позицията, че България трябва да ни помогне и да спре сръбската асимилационна политика, Райков влезе в остър конфликт с нас и отношенията ни охладняха.

Марин Райков

Ние бяхме против задкулисните сделки на София и Белград, заради които за 80 години българското малцинство в Западните покрайнини се стопи от 120 000 на 20 000 души. За да имат послушни лидери иа ДСБЮ, през 1997 г. Марин Райков и посолството в Белград подкрепиха за председател на финансирания от българската държава Български културно-информационен център в Цариброд човек с криминално досие. Отстраняванено на д-р Шукарев от председателския пост в ДСБЮ бе посрещнато с одобрение от българската и сръбската дипломация. Така бе обезличена единствената партия на българите в Сърбия за да не може да се явява на избори. Това бе преврат, който доведе до това, че в момента Българският културно-информационен център в Цариброд е филиал на сръбска партия, участвала на последните местни, парламентарни и президентски избори.

През май 2010 г. в Ниш пристигна външният министър Николай Младенов, придружаван от заместник-министъра Марин Райков. Вместо да разговарят с истинските представители на българското малцинство, тримата си подбраха удобни за тях българи, на които изнесоха куха лекция за това как трябва да се помирим със статута си на потиснато малцинство в името на общоевропейските ценности. На 14 май 2010 г. казионният вестник „Братство“ отпечата словото на Марин Райков, което съдържаше този циничен призив: „България трябва да ви помогне, Сърбия също, но най-напред би трябвало да се попитате какво самите вие правите за решаването на проблемите си…“.

Така може да говори всеки друг, но не и български дипломат, милеещ за всеки българин извън пределите на България. Нима Райков не знае как сърбите ни мачкат, как ограничават изучаването на български език в училищата, как прогониха българските свещеници от църквите?

Всъщност не е никаква тайна, че политици и дипломати като Марин Райков, както и всички български правителства в последните две десетилетия са творците на капитулантската политика към Западните покрайнини, която ще има трагични последици за нас.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *