Попове масово проклинат ГЕРБ в богослуженията си!

Дядо Николай

 Агентите от висшия духовен клир са извадени на светло две години по-рано, отколкото е било по предварителен план, разкриха от Комисията по досиетата на Държавна сигурност. Преди да бъдат осветени владиците, е трябвало да се посочи кои са агентите на ДС в културата, образованието и други сфери на обществения живот. Чак тогава щял да дойде редът на поповете.

Катализатор на процеса обаче бил пловдивският митрополит Николай. Той използвал близостта си с вътрешния министър Цветан Цветанов, за да опозори колегите си.

Така от 15 митрополити, ръководещи епархиите на Българската православна църква, лъсна истината, че само патриарх Максим, въпросният Николай, ловчанският митрополит Гавриил и доростолският митрополит Амвросий не са били сътрудници на ДС.

Ловчанският митрополит Гавриил

  Активното мероприятие на Николай Пловдивски и Цветан Цветанов е задвижено, за да се сведат до минимум евентуалните наследници на Максим за патриаршеския жезъл. „Достолепният Максим навърши 97 години в края на октомври и все по-често се говори за това кой ще го наследи.

В глава четвърта „Патриарх“ от Устава на Българската православна църква е записано кандидатът да не бъде no-млад от 50 години. Николай се надява именно тази точка да отпадне и той да седне на стола на дядо Максим.

Скандалният пловдивски митрополит не е бивш доносник, но пък е син на милиционера Методи Стоименов, оглавявал специалното поделение за борба с тероризма при Шесто управление на ДС. Дядо Николай се забърка в куп скандали и демонстрира охолен начин на живот, което не се приема с добро око от църковната общност. Въпреки това амбициите му са обратнопропорционални на скромността му.

Николай опита да отклони вниманието от себе си и от пъкления си план, изцепвайки се, че отварянето на досиетата било дело на Лукавия. Така опита да приспи събратята си в битката за бялото було на патриарха.

Фаворит на владиците обаче е ловешкият митрополит Гавриил, чието светско име е Цветан Методиев Динев. 62-годишният дядо Гавриил е европейски възпитаник, защото 13 години семейството му живее в Чехословакия. Смятан е за абсолютен морален авторитет. Негов изповедник е блаженопочиналият Левкийски епископ Лартений, Другият владика, отговарящ на изискванията за патриарх, е Доростолският епископ Амвросий. Неговите 70 години обаче ще натежат отрицателно при евентуалния избор.

При всички положения владиците ще са против Николай, защото той им е трън в очите. След изваждането на досиетата им най-височайшите представители на Църквата масово четели контрамолитви срещу сегашните управници от ГЕРБ и се надявали Господ да. ги чуе.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Попове масово проклинат ГЕРБ в богослуженията си!"

  1. tozi deto shtetekoli   11.11.2012 at 19:44

    Искам да ви кажа, че аз съм голям изрод, а написаното по-горе е чистата истина! Знам и други подробности, но ще ви ги кажа срещу заплащане!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *