Пожарът на Витоша е умишлен и организиран!, твърди директорката на парк „Витоша“

Бистришко бранище

Шефката на парк Витоша изказа своите съмнения, че пожарът на Витоша, който бе потушен напълно преди два дни, може да е бил умишлен.

Това мнение е лично нейно и не ангажира институциите, застрахова се директорката, освен това и не е сигурна в него. „Когато започна пожарът, бе почивен ден. Хората бяха излезли на прохлада, за да посрещнат слънцето на 1 юли в планината. Не виждам довод кой би искал да запали гората, но винаги би се намерил някой злосторник“, спомня си началото на стихията тя. Преди 11 години смерч удря местността Бистришко бранище, където се разгоря пожарът. Според г-жа Петрова, природната

пожара

стихия тогава буквално направила на кибритени клечки вековните дървета. Това е и причината така бързо да се разгори пламъкът. Според нейните специалисти, поразиите от огъня са както върху гората, така и върху животните. „Все пак природата си има механизъм за възстановяване и да се надяваме да се задейства по-бързо“, заяви още оптимистично Снежана Петрова. Относно стопанисването на парка, горската лейди е категорична, че Витоша е символ и любов за столичани и за България. Но в момента гората страдала и боледувала, отбеляза горският специалист.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *