Мафиота Константин Циганов съди МВР! Държали го незаконно в Бусманци

Бойко рита мач с Циганов на турнир, спонсориран с 50 хил. лева от руснака

Основателят и лидер на скандалната Уралмашовска групировка Константин Циганов съди Дирекция „Миграция“ в МВР заради едногодишния си арест в дома за чужденци в Бусманци. Това съобщи неговият адвокат Пламен Макавеев.

Константин Циганов беше експулсиран от България през 2011 г. като представляващ особена заплаха за националната сигурност.

Десет години по-рано, през 2001 г., той беше получил българско гражданство, развиваше успешен бизнес в страната ни и дори риташе футбол с Бойко Борисов.

След това изведнъж в ДАНС се сетиха, че портретът му стои на страницата на руското вътрешно министерство като издирван от Интерпол.

Константин Циганов

Константин Циганов беше арестуван на 19 март 2010 г. и затворен в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци. По закон обаче той може да бъде държан в Бусманци, без да има санкция на съда, само половин година. Въпросният шестмесечен срок изтича на 19 септември 2010 г. Едва два дена след този срок от Дирекция „Миграция“ се сещат и пускат уведомление до съда за пребиваването на Циганов в Бусманци. Софийският административен съд въпреки пропуснатия срок го оставя в дома за чужденци. Константин Циганов излиза оттам чак на 17 март 2011 г., когато го изпращат в Москва. Междувременно той завежда дело за незаконния си според него арест. Административният съд в София набързо го прекратява, защото той вече не е в България.

Тези дни обаче Върховният административен съд се произнася, че делото за задържането на Циганов в Бусманци следва да бъде преразгледано. Според магистратите той е останал още половин година в Бусманци, без да има съдебно решение за това. От друга страна, фактът, че Циганов вече не е в България, не е основание за прекратяване на делото, решават във ВАС и връщат делото обратно на първа инстанция за произнасяне по същество – дали през вторите шест месеца арестът е бил законен

Докато текат тези съдебни епопеи, излезе на светло и друг скандален факт. Оказа се, че от преписката, образувана за българското му гражданство, са изчезнали част от документите.

Това става, след като тази преписка е изискана от МВР, за да се провери дали даването на българското гражданство на Константин Циганов е законосъобразно. Резултатът на проверката е, че цялостната процедура е законна. Преписката е архивирана в МВР. В противен случай срещу длъжностните лица, дали българско гражданство на шефа на уралмашовската групировка, трябваше да бъде образувано наказателно производство. Запознати казват, че в такъв случай не един от тях би получил ефективна присъда.

След едногодишния си престой в Бусманци Циганов е качен с пасаван в самолета и свален в Москва. Там руските миграционни служители разписват приемо-предавателния протокол и го пускат по живо, по здраво, твърдят отлично запознати.

Циганов остава около половин година в Русия и след това заминава за Европа.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Мафиота Константин Циганов съди МВР! Държали го незаконно в Бусманци"

  1. Alfred   08.11.2021 at 12:16

    Heya i’m for the first time here. I found this board and
    I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back
    and aid others like you helped me.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *