Врачанският митрополит Дядо Калиник смело търгува с църковните земи

Врачанският владика дядо Калиник

  Въпреки че уставът на Българската православна църква не позволява да се продава „свята“ собственост на частни лица и фирми, духовни водачи от Врачанската митрополия смело газят правните закони.

Ако се вярва на мълвата през последните няколко години, поповете въртят солиден бизнес с имоти, а печалбата отива в личните джобове на приближени и роднини на хитрите „чернодрешковци“. Приходите от сделките, естествено, не се вливат в държавната хазна и не се плаща данък печалба.

За по-малко от година свещениците от митрополията успели да продадат цялото село Малорад на фирма „Нешо Маринов“, сочи справка от службата по вписванията в град Бяла Слатина. Всички нивя, които калимявките стопанисвали в продължение на години, внезапно станали частна собственост с благословията на владиката Калиник. Сделките се изповядали една след друга.

Лозя и ливади били продавани за символични суми доста далеч от пазарните в момента. Местните дълго се чудели какво се случва, но в крайна сметка разбрали от новините какви ги вършат наместниците на Бога.

Оказало се, че в края на април и началото на май църквата е продала рекордните 80 274 декара от местността Масларско бранище край селото на спомената вече фирма и 27 530 декара от землището Найденова локва. Отделно се е „облажило“ с приходи от продажбата на 134 900 декара площ в местността Кнежкия път на град Бяла Слатина. Излиза, че Врачанската митрополия е продала тайно общо над 240 000 декара! Това обаче не бил единственият алъш-вериш на поповете. Жителите на Малорад твърдят, че от Врачанска митрополия са продали 108 дка земеделска земя, собственост на църковното настоятелство в селото. Те я давали под аренда, а отчасти обработвали и сами. Така докарвали по някой лев за себе си, но повечето средства отивали към църковния храм. Тази пролет с изненада узнали, че лозята са продадени. Тъжната вест съобщил арендаторът, чиито документи останали незаверени.

Недоволството на хората е поради продажбата на църковна земя и по-специално от Калиник, митрополита, който пратил една адвокатка. Тя казала, че продажбата е напълно законна и извършена според устава на Синода, пишело, че митрополията има право да се разпорежда с църковните имоти. От тук става ясно, че нотариалните актове в случая не се признават“, през сълзи на очи разказва един от потърпевшите – Илия Влайчовски.

За да тушира скандала, Врачанска епархия изпратила писмо, в което обяснила действията си с икономическия срив по света и у нас.

Светия синод, Врачанската епархия и нейните поделения и цялата църква били в период на дълбока финансова криза. В същото време не били извършени нарушения нито на църковното, нито на гражданското законодателство, поради факта, че издръжката на клира и митрополиите в цялата страна е прекратено от централното ръководство, а на митрополията блокирани били блокирани, пише черно на бяло в писмото.

Било обяснено, че Врачанската митрополия редовно пращала месечните си отчисления към Синода в София, но от там средства потичали към касите на определени епархии. Всичко това подразнило врачанските владици и те дори заплашили ръководството на Българската православна църква с отделяне.

Поповете се оплакали, че манастирите били обезлюдени, а на приходите от тях не можело да се разчита, защото едва покривали разходите си за ток, вода, отопление и ежедневни нужди. Продажбите на земи се налагали, защото част от храмовете отдавна не били ремонтирани поради липса на средства.

„Тази година ще е изключително тежка за нас. То не бяха снегове и студове, после настана суша, отделно няма работа и препитание в района. За капак дори църквата ни върти сделки с имоти, които ние обработвахме и така връзвахме двата края. Не сме очаквали такова предателство от страна на свещениците, чиято подкрепа търсим в най-щастливите и най-тъжните си моменти.

Калиник се извини публично пред народа, че е бил агент на ДС, но не казва нищо за продажбата на земите. Говори се, че в центъра на Враца негови приближени са си купили парцели на безценица. Преди това собствеността принадлежала на Врачанска епархия.

И още, че самият дядо Калиник си имал частен паркинг в града. Защо не излезе и не каже вярно ли е всичко това, нима ще остави да му петнят името? Алчността е един от смъртните грехове. Нима свещениците не се притесняват, че един ден ще дават сметка пред Бог за делата си? Оказа се, че свещениците продадоха земята, която ни хранеше. Един ден могат да изтъргуват и нас, докато спим и им вярваме „, вълнуват се жителите на Малорад, възмутени от слуха, че Калиник имал „две ЕГН-та, които се различавали не само по последните четири цифри, ами изцяло. Това му помагало да върти фамозни сделки и да заобикаля закона.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *