Вальо Бореца – килър №1 на “Октоподите” за пореде път се изниза тайно от килията

Валентин Янев - Бореца

  Невероятно, но факт – Валентин Янев – Бореца, прословутият гангстер с километрично досие, заловен за последно в края на януари в добилата скандална известност полицейска операция Р.А.Л.И.Ц.А., отново е на свобода!

Информацията за тайното освобождаване на Вальо Бореца бе съобщена още в края на миналата седмица – дни преди адвокатите му да внесат официална молба до Специализирания наказателен съд, с която настояват магистратите да пуснат клиента им от пандиза.     

Оказа се, че страховитият 38-годишен Валенттин Янев, сдобил се с репутацията на наемен убиец №1 на „Октоподите„, е напуснал килията още на 10-и февруари уж под предлог, че трябва да лекува челюстта си. Бореца обаче не е бил настаняван в МВР болница, а се е прибрал у дома си.

Скандалното в случая е, че поредното секретно освобождение на разбойника идва в момент, в който съдийката Ралица Манолова се почувства засегната от името на операцията на МВР и оповести, че ще умува дали да заведе дело срещу МВР шефа Цветан Цветанов. Преди това съдийката тайно взе решение да пусне от ареста Вальо Бореца, който впоследствие бе арестуван в момент, в който рекетираше бившия си съдружник Димитър Велев в Горубляне.

Съдия Мирослава Тодорова

  Името    на    операция Р.А.Л.И.Ц.А. бе абревиатура от думите рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия, а гузната съдийка Ралица Манолова се припозна като закрилница №1 на Вальо Бореца и се закани да заведе дело срещу Цветан Цветанов. Дни след акцията на ГДБОП, в която Валентин Янев бе спипан да рекетира някогашен свой ортак, от Съюза на съдиите излязоха със специална декларация в подкрепа на колежката си, в която твърдяха: „Операция Р.А.Л.И.Ц.А. е опасен прецедент и нов груб акт на посегателство срещу независимостта на съдебната власт – насаждане на агресия персонално срещу конкретен съдия“.

„Много ми е любопитно дали сега от Съюза на съдиите ще излязат с декларация, с която да коментират обстоятелствата, при които Вальо Бореца за пореден път е освободен тайно. Очевидно е, че този човек има изключително влиятелни   покровители, които отдавна са над закона. В казуса с Бореца дори не става въпрос за плащане на подкупи, а за трайно установени дългогодишни отношения“, обясни виден столичен криминалист.   Той   не пожела да бъде цитиран официално, за да не гръмне отново скандал между МВР, съда и прокуратурата.

Друг източник също потвърди информацията за поредното освобождаване на Вальо Бореца, като според него пускането на опасния гангстер е поредният опит за провокация срещу МВР шефа Цветан Цветанов: „Очевидно се  надяват Цветанов да изпусне нервите си – Вальо Бореца бе пуснат ден след като една друга съдийка – Мирослава Тодорова, заведе съдебно дело  срещу  вътрешния министър в Софийски районен съд, след като се почувства засегната от казуса с наркобоса Васил Маникатов“.

Поредното скандално и тайно амнистиране на Вальо Бореца идва напук на тлъстото му криминално досие и официално повдигнатото му обвинение за рекет от Специализираната прокуратура. Според най-пресния обвинителен акт срещу гангстера той е изнудвал бивш свой  съдружник  между 23 и 26 януари 2012 г. Вальо Бореца заплашвал Димитър Велев от квартал „Горубляне“, че ще човърка с отвертка в мозъка му.

Валентин Янев и жертвата му Велев се познават от деца, тъй като са израсли заедно в квартал „Горубляне“. Преди години Бореца инвестирал над 200 000 лева в сервиз за поправка и ремонт на автомобили, като поверил бизнеса на комшията си Димитър Велев.

Двамата създали обща фирма, но Бореца нямал пряко участие в управлението и мениджмънта на автоработилницата. По всяка вероятност гангстерът е хванал ортака си да го краде, тъй като от началото на годината започнал да издевателства над него. Димитър Велев се оплакал в ГДБОП едва в средата на януари, а на 26-и същия месец кръвожадният разбойник бе спипан с белязани 3800 лева. След задържането на Бореца стана известно, че опасният рецидивист ходи из София с бронежилетка и с трима гардове. В лимузината му пък бяха открити две радиостанции и трибандова „тапа“ за заглушаване на радиочестоти – сигурен знак, че разбойникът се бои от подслушване и от атентат чрез активиране на бомба чрез мобилен телефон.

Случката с рекета на Вальо Бореца обаче е сред най-безобидните в дебелото досие на кръвожадния гангстер. Преди операция Р.А.Л.И.Ц.А. някогашният състезател по борба се прочу с няколко брутални убийства в трилъра „Наглите“. При разбиването на терористичната организация на Прокопи Културиста, Ивайло Евтимов – Иожи и компания от прокуратурата оповестиха, че са събрали неоспорими доказателства, включително и от ДНК проби, че именно Вальо Бореца е тарторът на групата и представител на Антон Петров – Хамстера в бандата за отвличания. Бореца бе посочен като физическия екзекутор на Ивайло Пайнавелов – Сапата и Юлиян Лефтеров- Кунгфуто, както и като организатор на няколко отвличания на ба-ровци с цел откуп. Сапата и Кунгфуто бяха част от бандата на „Наглите“, но намериха смъртта си, преди групата за отвличания да бъде разкрита. Валентин Янев така и не попадна като обвиняем в процеса „Наглите“, но пък бе уличен в друго тежко престъпление — опит за убийство срещу наркобоса Мартин Първанов – Лудия.

Убил и цигането

Вальо Бореца бе заподозрян и като извършител на друго убийство – това на Кирил Божилов – Цигането, който изчезна през есента на 2008 г. Делото обаче бе прекратено поради липса на доказателства. Трупът на Цигането още не е открит , и поради това не може да бъде възбудено дело за смъртта му. Официално  Кирил  Божилов се води безследно изчезнал.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *