Богомил Бонев замесен в далавери с пиратски дискове!

Богомил Бонев

 Богомил Бонев бе освободен от министерския пост през декември 1999 г. Тогавашният премиер Иван Костов смени и други министри, но не даде никакво никакво обяснение пред обществеността. Веднага обаче се заговори за политически чадъри и нерегламентирани контакти.

Публична тайна по това време е, че ВИС-2 е във възход. Точно когато МВР се оглавяваше от Богомил Бонев, застреляният по-късно в Амстердам Константин Димитров – Самоковеца лично контролираше контрабандните канали. Публична тайна беше, че Самоковеца и ВИС правят партийно финансиране. Името на Бонев се споменаваше като близък приятел на тогавашните ливански собственици на нашумялата марка кафе „Нова Бразилия“, припомнят си бивши МВР служители. Те разказват за тирове с кафе, които през 1998 г. били обработвани на влизане в Капитан Андреево само от определени митнически служители.

Богомил Бонев и Нона Йотова

По същото време в страната се вихри и нечувано по мащаби производство и разпространение на пиратски компактдискове. По данни на международните организации страната ни е на второ място след мощния Китай като производител на дискове ментета.

Бонев уволнява двама секретари на МВР. Единият от тях екоординатор на секторите по икономически престъпления в тогавашната НСБОП, полицията и контраразузнаването.

На него се разчита да пресече източниците на финансиране на силовите групировки. Другият уволнен секретар на МВР пък е обвиняван в пресата, в замесване и прикриване производството на пиратски компактдискове. В действителност той е само шест месеца в борда на директорите на ДЗУ-Стара Загора. След това Богомил Бонев го изтегля.

Някои твърдят, че въпросният секретар пресякъл пътя на министъра си който имал изключителен интерес към дисковете. Дори дълго след слизането му от властта се говори за схемите в издателската дейност с участието на Бонев и неговата жена – певицата Нона Йотова.

Малко преди Бонев да бъде уволнен, журналисти от различни столични редакции се запознават с доклад, за който се твърди, че е написан по нареждане на Атанасов от негови приближени ръководни служители. Този документ бил стигнал и до премиера Иван Костов.

По същото време бивши служители си припомнят, че силно външно лоби е оглеждало Бонев като евентуален алтернативен премиер на Костов.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *