Бившият общинар Андрей Иванов управлява милионите на Цветан Цветанов

Андрей Иванов и Цветан Цветанов

  Скандалният бивш столичен общинар Андрей Иванов оперира с по-голяма част от милионите, заграбени от Цветан Цветанов по време на 4-годишното управление ма ГЕРБ. Това разкриват доскорошни членове на партията на Бойко Борсов, напуснали редиците й заради крупните далавери на управляващия елит.

Според груби сметки, Андрей Иванов управлява чрез сложна плетеница от фирми, подставени лица и офшорни дружества над 15 милиона лева на бившия МВР шеф Цветан Цветанов.

„Данъчната проверка, която НАП стартира срещу Цветанов и тъстовете му, трябва да обхване и Андрей Иванов, и семейството му. Така наяве ще излязат покъртителни данни за корупционни и рекетьорски схеми, покровителствани от бившия МВР шеф“, категорични са източниците.

Андрей Иванов, доскорошен председател на Столичния общински съвет от листата на ГЕРБ, придоби скандална известност през 2011-а, когато стана известно, че синът му Бранимир е изтеглил неправомерно заем от 6 милиона лева от Общинска банка за да реализира европейски проект за предприятие за замразени продукти на стойност 7,3 милиона лева. Аферата така и не бе разследвана от прокуратурата, макар да имаше съмнение, че наследникът на мастития лидер на ГЕРБ – София е заграбил чрез рекет фирмата, спечелила европейския проект – „96 Агрогруп“. Въпросната фирма е изкупена от сина на Андрей Иванов чрез компанията му „БМА -2009″.

Андрей Иванов и Бойко Борисов

Година по-рано, през 2010-а, собствениците на „96 Агрогруп“ я препродават на сина на Андрей Иванов за смешните 5000 лева. Усилено се мълви, че схемата по придобиването на въпросната фирма е включвала участието на Румен Николов – Пашата и неговия щатен бияч и рекетьор Димитър Стефанов – Митко Каратиста. Мутрите на Каратиста принудили собствениците да продадат за жълти стотинки предприятието и дружеството си, за да може парите да бъдат усвоени от хората на Цветан Цветанов.

Това e само една от десетките престъпни схеми на бившия МВР шеф, ръководени от черния касиер Андрей Иванов твърдят запознати. Белокосият далавераджия общинар е сред най-близките хора до Цветанов, той като е първият му шеф. „Навремето Андрей бе началник на 7-и отдел на Държавна сигурност – тъй наречения Информационен център на ДС. Служителите от 7-и отдел са единствените, чиято дейност не е проверявана и досиетата им не са отворени. Цветан Цветанов започва кариерата си като служител във въпросния Информационен център, като пряк началник му е именно Андрей Иванов“, обясняват запознати топлата връзка между Цветанов и доскорошния шеф на столичните общинари.

Поради тази причина някои твърдят, че Цветанов не е продукт на Бойко Борисов, а на Андрей Иванов, който го е обучил в тънкостите на рекета и незаконното заграбване на бизнеси. Сред грандиозните финансови престъпления на ръководния кадър от Държавна сигурност Андрей Иванов е обсебването на фирмата „Банкя 21″, която още по времето на Стефан Софиянски бе единственият конкурент на Румен Гайтански – Вълка в чистотата. Казват, че Андрей Иванов е сред близките хора на Румен Пашата, и то далеч преди ГЕРБ да връчи на мафиота от СИК „златното ключе от държавната хазна“.

„Та Иванов и Румен Пашата заграбиха на безценица минералния извор в Банкя чрез фирмата на жената на Андрей „Магнум 7″. След това концесията беше продадена на „Кока-кола“ за над 10 милиона евро“, спомнят си запознати.

Рекетьорските изпълнения на триото Цветанов – Иванов – Румен Пашата не подмина дори големи европейски дружества. По подобие на внедряването в „ЧЕЗ България“ на Митко Каратиста, престъпната клика от ГЕРБ пробва да заграби и „Софийска вода“.

Румен Николов - Пашата

През есента на 2010-а френската компания „Веолия Уокър“ пое концесията на „Софийска вода“ от английската фирма „Юнайтед Ютилийс“. Само 2-3 месеца по-късно французите са притиснати от Андрей Иванов. Тогавашният общинар №1 на София препоръчва на инвеститора да сключи подизпълнителски договор с фирми на Румен Пашата, които да отчитат водомерите и да извършват ремонтни дейности – подмяна на тръбопроводи и прочие печеливши дейности. Освен това Андрей Иванов си иска 3 милиона евро личен рушвет – половината за него, а останалите за Цветан Цветанов, за да не правят проблеми на „Веолия Уокър“.

От френската компания обаче се оплакват на посланика в България Филип Отие. Предоставят му и аудиозапис с рекетьорските искания на Андрей Иванов. Общинарят притискал концесионерите „Софийска вода“ да плащат и на фирмата „Фадата“, която се водела нещо като консултант. Ставало въпрос за контракт на стойност над 4 милиона лева, касаещ консултантски услуги.

Уплашен от очертаващия се международен корупционен скандал, Бойко Борисов уверява френския посланик, че ще отстрани Андрей Иванов от Столична община. Така Андрей Иванов е заменен от Елен Герджиков. Схемите за рекет обаче си остават същите – те отново минават през 61-годишния Андрей Иванов, горд собственик на над 60 имота в центъра на София, а и в цяла България.

В престъпната схема за рекет на Цветан Цветанов от страната на Андрей Иванов участват бившият прокурист на „Софийска вода“ Иван Иванов, кумът на Цветанов – Румен Бояджиев, Росен Желязков от Министерски съвет и любовницата на Андрей Иванов – Стефани Михайлова, категорични са запознати. Според тях въпросната гангстерска клика е заграбила Кооперативния пазар в „Люлин“, пазарите в жк „Младост“, както и още няколко общински тържища в столицата.

„През всички общински пазари в София, а и в цяла България се продават контрабандни цигари, внесени от Румен Пашата. Цигарите се продават на дребно от цигани, за които остават по 10-20 стотинки на кутия. Левчето отива за Румен Пашата и за Цветанов…“, твърдят запознати.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *