Война! Банкерът Цветан Василев впрегна политици и медии да атакуват Плевнелиев, заради парите от енергетиката

Цветан Василев

  Мащабна атака срещу президента и служебния премиер е замислил мощен икономически и политически кръг около банкера Цветан Василев, научихме от посветени в заговора.

Компроматната война е заради интереси в енергетиката и парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в трезора на Василев.

Според наш източник става въпрос за над 600 милиона лева. Те са депозирани в КТБ на Цветан Василев.

„Цената на тока е висока, защото едни пари на държавата са дадени ей така на тази банка. Това доведе енергийния холдинг до фалит, а парите са си негови, но не могат да се ползват. Заради това е войната срещу президента“, казва експерт в енергетиката.

Политиците Яне Янев, Волен Сидеров, Емил Кабаиванов и определени кръгове от БСП били впрегнати да нападат Плевнелиев, а медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски имали задача да дискредитират държавния глава пред обществото. Те вече „извадиха“ две негови любовници. Скоро в интригите на върха щял да бъде включен и служебният премиер Марин Райков. Всички действия били съгласувани и одобрени от Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Росен Плевнелиев

Цветан Василев, шеф на Корпоративна търговска банка, в която ГЕРБ наля над милиард от парите на държавните фирми, води открита война с друг едър бизнесмен – Иво Прокопиев от кръга „Капитал“. Той дори даде интервю за германски вестник, където посочва Прокопиев за кукловод на правителството.

„Цветан Василев използва името на Прокопиев за параван. Двамата наистина се борят за влияние във властта, за да расте бизнесът им, но причината за атаката срещу президента е съвсем друга. Става въпрос за пари“, твърди наш източник от БЕХ.

Българският енергиен холдинг е пред фалит и преди месец обяви, че ще търси над 250 милиона лева заем. В същото време парите на държавната енергетика в размер на 650 милиона лева са депозирани в банката на Цветан Василев и БЕХ не може да разполага с тях по волята на правителството на ГЕРБ.

Това не пречи те да се раздават като кредити на държавни и частни фирми.

Не са малко и случаите, когато държавна фирма държи там свободните си пари на 2 процента лихва депозит а в същото време взема кредит от същата банка, олихвен в пъти по-високо.

Според експерти лошото състояние на енергийния холдинг е една от причините за шоковото поскъпване на тока, заради което хората излязоха на протести.

Цветан Василев и Делян Пеевски

Стана ясно, че в служебния кабинет е обсъждано парите на държавния енергиен холдинг да се извадят от любимата банка на ДПС и ГЕРБ и с тях да се оздравят БЕХ и дъщерното му дружество НЕК.

Изпаднал под угрозата да загуби дарените му от ГЕРБ пари, Цветан Василев дал разпореждане да се атакува в медиите Плевнелиев, за да му се подскаже, че не трябва да позволява на назначеното от него правителство да разваля схемата, която работи 7 години.

За да постигне целите си и да задържи милиарда държавна пара, банкерът Цветан Василев привикал в офиса си кресливи политици като Волен Сидеров и Яне Янев, а всичко било съгласувано с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който също е близък с адаша си банкер и с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Сценарият с атаката срещу Плевнелиев предвиждал и компромати срещу служебния премиер Марин Райков, който трябва да вземе решението за освобождаване на Българския енергиен холдинг от робството на Корпоративна търговска банка.

Експерти в енергетиката вече са посъветвали новия кабинет, че единственият възможен вариант за сваляне на цената на тока е държавата да си изтегли парите от трезора на Василев.

Това, от друга страна, щяло да повлече банката към фалит.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *