Сензация: В Австралия дърветата раждат злато!

Благородни метали растат вместо листата

Често ще чуете някой да казва, че парите не растат по дърветата. Изненадващо това се оказа напълно невярно! Защото учени от Австралия наскоро откриха, че благородни метали могат да се натрупват и в растенията, като досега най – голяма концентрация е открита в една разновидност на евкалиптовото дърво в западната част на континента.

дървета злато„Истината е, че намерихме доста висока концентрация на злато в листата на един вид евкалиптово дърво. Всички бяхме много изненадани, а впоследствие се оказа, че в близост има златно находище. Тоест, дърветата имат свойството да извличат златото изпод земята, но досега не сме намерили обяснение как става това”, разкрива геохимикът Мелвин Лютерн.

Експертът допълва, че за това свойство на дърветата се знае вече повече от един век, но досега по една или друга причина фактите не са били широко разгласявани. За първи път това е открито от изобретателят Емил Люнгвиц през 1 900 година, който обаче не успява да продължи изпитанията си. Също така и до момента никой не е успял да установи как златото се натрупва в дървесната материя, дали се извлича директно от земята или идва чрез наслагване на атмосферния прах.

Работата по откритието продължава, а сега най – големият въпрос е дали може да се извлича икономическа изгода. Учените предполагат, че по всяка вероятност ще може да се измисли начин, който да извлича благородните метали от листата, чрез специална обработка. Най – голямата полза от откритието е, че ако се стигне до успешно обработване, навярно ще се намери по – безопасен за околната среда начин за добив на злато, сравнен с досегашните стереотипи.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *